Četvrtak, 23 Ožujak, 2017

Francuska pita s celerovim listom

Sastojci

Masno tijesto
•     25 dag mekog brašna
•     12,5 dag maslaca
•     5 dag svinjske masti
•     1 manja žličica soli
•     cca 1 dl mlake vode
•     maslac za premazivanje kalupa
•     1/2 jušne žlice kiselog vrhnja za premazivanje pite
Nadjev
•     5 dag maslaca
•     2 pune jušne žlice mekog brašna
•     1/2 litre toplog mlijeka
•     1/2 kavene žličice muškatnog oraščića
•     1 kom jaje
•     4 jušne žlice sjeckanog celerovog lista
•     4 jušne žlice ribanog parmezana
•     po potrebi sol, papar

Tijesto
Prosijano brašno umijesite sa omekšalim maslacem i mašću, dodajte sol i vodu. Brzo umijesite i pritom čim manje gnječite tijesto. Za nekoliko minuta je tijesto spremno za odmaranje, pa ga prebacite na pobrašnjeni tanjur, pokrijte čistom krpom i ostavite da miruje dok pripremate nadjev.

Nadjev
U posudi otopite maslac, dodajte mu brašno, malo popržite, a potom dodajte toplo mlijeko energično miješajući na laganoj vatri. Kad je umak baršunast i teksture malo gušće kaše, pridodajte naribanog muškatnog orašćića, sjeckani celerov list, jaje i ribani sir. Začinite solju i paprom po ukusu. Malo ohladite.

Pripremite okrugli kalup (npr. onaj za pizzu)  i lagano premažite maslacem.

Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela pa veći dio na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u krug veći od kalupa. Tijesto presložite na 4 dijela (kao kod lisnatog) pa ga prenesite do kalupa, postavite u sredinu, rastvorite ga, izravnajte dno, a krajeve prebacite izvan kalupa.


Nadjev rasporedite po tijestu, potom razvaljajte manji dio tijesta, umotajte na valjak i prebacite na vrh kalupa, preko nadjeva. Poravnajte. Slobodne rubove doljnjeg tijesta izrežite kotačićem uokrug, a potom prebacite na gornji dio tijesta i prstima ga oblikujte u vjenčić. Premažite razmućenim kiselim vrhnjem pomoću kista pa stavite u ranije ugrijanu pećnicu na 180 celzijevih  stupnjeva dok ne dobije lijepu rumenu koricu.

Najave

Radionica bojanja pisanica
Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017
Radionica bojanja pisanica na tradicionalne načine...
Promocija knjige 'Daljok Duboševica'
Četvrtak, 16 Ožujak 2017
Župa Uznesenja BDM u Duboševici, Mjesni odbor...
Međunarodna fišijada
Četvrtak, 09 Ožujak 2017
Međunarodna fišijada u Lugu održat će se u subotu 8....

Radio Baranja Live

Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić