Ponedjeljak, 20 Veljača, 2017

Medena cimet pita

Sastojci:

Za kore
•     1 šalica (od bijele kave) šećera
•     3 pune žlice meda
•     2 jaja
•     1 žličica sode bikarbone
•     1 ravna žlica cimeta
•     po potrebi glatkog brašna - potrošim između 400 i 500 grama
Za kremu:
•     1/2 l mlijeka
•     5 žlica gustina
•     6 žlica šećera
•     2 vrećice vanilin šećera
•     250 g maslaca (ili margarina)

Priprema:
U posudi pomiješajte brašno s cimetom i sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopite u glatku masu mlijeko s medom, šećerom i masnoćom (mast ili margarin). Tom vrućom tekućinom prelijte brašno, dodajte jaje i umijesite glatko tijesto. Posudu s tijestom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga 30-40 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi, a zatim ga razdijelite na tri djela.Tijesto će u početku biti gnjecavo, ali stajanjem će se stvrdnuti i mora biti još toplo dok ga valjate.  Na pobrašnjenoj površini svaku koru tanko razvucite valjkom veličine otprilike 30x36 cm . Kore pecite svaku posebno na obrnutoj strani lima premazanog margarinom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C,  otprilike 7 minuta. Pečene kore odmah pažljivo istresite (jer će biti mekane) na kuhinjski stolnjak. Neka se ohlade i stvrdnu.

Za kremu od hladnog mlijeka odvojite oko 120 ml i dobro ga umutite s brašnom. Ostatak mlijeka kuhajte sa šećerom i vanilin  šećerom. Dok je vruće sipajte otopinu brašna i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Nakon što krema zakuha  kuhajte još otprilike 3 minute uz neprestano miješanje. Posudu s kremom uronite do 2/3 visine u hladnu vodu i ohladite kremu (odnosno neka bude mlaka) uz neprestano miješanje. Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte, a zatim mu postepeno umiksajte mlaku kremu. Na kraju u kremu umiješajte rum. S korama postupajte nježno. Na jednu koru namažite polovicu kreme, poklopite drugom, zatim i nju namažite ostatkom kreme. Na vrh stavite posljednju koru te cijelu površinu kolača opteretite lakšim teretom ,jer medena pita mora odstajati preko noći kako bi vlažna krema omekšala kore.
Drugi dan preko kolača prelijte čokoladnu glazuru koju pripremite na način da u malom lončiću otopite maslac do vrućeg (mora prokuhati), zatim ga malo promiješajte, maknite s vatre i u vrući maslac dodajte razlomljenu čokoladu. Dobro promiješajte dok se čokolada ne otopi. Na kraju u glazuru umiješajte ulje. Ostavite je da se malo ohladi, a zatim je prelijte i razmažite po kolaču. Kolač odložite na hladno, a zatim ga narežite na jednake komade.

Najave

'Petaračke buše'
Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017
Petaračke buše započinju već 19. veljače, a središnji...
Izgradnja kanalizacijske mreže
Utorak, 07 Veljača 2017
Radovi na izgradnji kanalizacijske mreže Kopačevo i...
Odvoz razvrstanog otpada
Nedjelja, 05 Veljača 2017
Baranjska čistoća odvozi razvrstani otpad - PAPIR I...

Radio Baranja Live

Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić