Utorak, 24 Travanj, 2018

Arheološka istraživanja u Dardi i Batini


Opće je poznata činjenica kako je osim prirodnih bogastva Baranja bogata poviješću, a često svaki malo dublji pokušaj kopanja završava vrijednim i manje vrijednim pronalascima. Batina koja je svakom osvajaču bila posebno zanimljiva najviše obiluje vrijednim arheološkim ostacima od željeznog doba, Rimljana, osmanlija te Drugog svjetskog rata. U Dardi je pak najznačajnija ostavština iz turskog doba i doba Ugarsko Austrijske vladavine, a posebno doba Habsburga.
Ljetos je započelo arheološko istraživanje područja oko Dvorca Esterhazy u Dardi. Iskopina u obliku bazena se protezala ispred ulaza u Dvorac i uz ulicu Sv. Ivana Krstitelja uz rub Parka, a nakon istraživanja područje je ponovno zatrpano. Voditelj projekta napravljenog u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti bio je znanstveni suradnik HAZU-a i voditelj arheološkog iskopavanja u sklopu projekta za obnovu kulturne baštine dr.sci Tino Leleković.  
Pronašli smo temelje građevine, pretpostavlja se iz turskog razdoblja, gdje je osim zidanih temelja pronađeno nešto novčića i keramike iz još uvijek nepoznatog razdoblja te ljudske kosti, uglavnom dječje. Pretpostavlja se kako se radi o ostacima sa ruba groblja, jer se nekada uz crkvu nalazilo groblje. Iskopine uz rub parka i ulice rađene su na temelju informacija da su prilikom kopanja kanalizacije pronađeni piloni, odnosno nosači Sulejmanovom mosta, međutim drvena građa nije pronađena. Istraživanja će biti nastavljena kada se osiguraju sredstva  za nastavak projekta, naglasio je Leleković.
Za sada je nedvojbeno utvrđeno kako je Sulejmanov most počinjao ispod Dvorca na obalama Male Đole, što su arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar Mladen Pešić i Luka Bekić, nedvojbeno dokazali. Ljetos su nastavljena arheološka istraživanja u Batini u blizini spomenika. Kako je prije 73 godine to područje bilo poprište krvave Batinske bitke ispod naslaga zemlje još uvijek leže brojni ostaci borbi te kosti ruskih, njemačkih i jugoslavenskih vojnika. Oko 500 metara južno od spomenika, prilikom probnih arheoloških iskopavanja u potrazi za rimskim grobljem, arheolozi Muzeja Slavonije pronašli posmrtne ostatke tri njemačka vojnika, koji su uz sebe imali veću količinu streljiva, 4-5 ručnih bombi, troblonski nastavak sa puške Mauser K98 i njemački šljem, kao i posmrtne ostatke vojnika Crvene armije, koji su prenešeni u spomen kosturnicu.Posmrtne ostatke njemačkih vojnika su preuzeli Ivica Šainović i Leonard Lukinić, djelatnici udruge Volksbund Deutche Kriegsgraberfürsorge iz njemačkog grada Kassel, koji istražuju i zbrinjavaju posmrtne ostatke njemačkih vojnika za i nakon 2. Svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije. Ostaci će biti pokopani na njemačkom vojnom groblju na Mirogoju u Zagrebu.
Foto: Ladislav Šimko
Baner

Posljednje Vijesti

Napravljena nova špica Filmske RUNDE
Srijeda, 11 Travanj 2018
Polaznici Špica radionice koja se ove godine održavala od 5. do 7. travnja u Galeriji...
Špica radionica u Osijeku
Utorak, 27 Ožujak 2018
Kako pretvoriti svoje ideje u filmski jezik i vizualnim medijem kreativno pričati, a...
Uskrsni sajam
Subota, 24 Ožujak 2018
U organizaciji Turističke zajednice Baranje i Etnološkog muzeja baranjske baštine...
Uskrsni sajam počeo radionicom bojanja jaja
Četvrtak, 22 Ožujak 2018
Turistička zajednica Baranje organizirala je Uskrsni sajam kroz dva dana.  Dječja...
11. međunarodni festival umjetničkih akademija...
Utorak, 20 Ožujak 2018
Međunarodni festival kazališnih akademija, ove godine pod geslom "Igrom do sreće"...

Ostale vijesti

Uskrsni sajam počeo radionicom bojanja jaja
Četvrtak, 22 Ožujak 2018
Turistička zajednica Baranje organizirala je Uskrsni sajam kroz dva dana.  Dječja radionica...
11. međunarodni festival umjetničkih akademija...
Utorak, 20 Ožujak 2018
Međunarodni festival kazališnih akademija, ove godine pod geslom "Igrom do sreće" održati će se...
Održana promocija knjige "Šest milimetara"
Srijeda, 14 Ožujak 2018
U utorak 13. ožujka u u Gradskoj knjižnici Beli Manastir održano je predstavljane knjige "Šest...
Koncert za Doriana
Ponedjeljak, 26 Veljača 2018
Pridružimo se još jednoj akciji za Doriana

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić