Ponedjeljak, 23 Travanj, 2018

Centar za autizam u OsijekuOsijek i istočna Hrvatska, svih 5 slavonskih županija, dobivaju Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju koji će skrbiti o osobama s poremećajima iz autističnog spektra.

Radove na izgradnji objekta koji će se nalaziti na prostoru nekadašnjeg Centra Vinko Bek u Vinkovačkoj ulici obišao je župan dr. sc. Vladimir Šišljagić zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem. Ovo je prvi Centar u Hrvatskoj koji se gradi isključivo prema potrebama osoba s autizmom gdje će imati svu potrebnu stručnu skrb. Zahvaljujući roditeljima djece okupljenih u Građansku inicijativu za izgradnju centra, Županija je pokrenula ovaj projekt koji je podržao Grad Osijek kao i tri resorna ministarstva, te danas svjedočimo prvim građevinskim radovima koji su započeli prije nekoliko dana, a za nešto više od dvije godine ćemo dobiti najmoderniji Centar za autizam u Hrvatskoj, rekao je župan Šišljagić.

Ovaj regionalni centar za autizam na parceli od 2 200 m2 u Osijeku zapravo će biti dvije povezane zgrada s prizemljem i dva kata. Na nešto manje od 1500 kvadrata biti će prostori za predškolski odgoj, ranu dijagnostiku, različite oblike terapije i prostorije za edukativne i kreativne radionice. Za gotovo sve ove potrebe, roditelji djece, kao i odrasle osobe s poremećajem iz autističnog spektra su do sada morali odlaziti u Zagreb.

Vrijednost građevinskih radova, projektiranja, nadzora i komunalne naknade je 14,5 milijuna kuna gdje je glavni investitor Županija dok Grad Osijek sudjeluje sa 1,5 milijuna kuna. Rok za izvršenje radova koje izvodi tvrtka Zuber d.o.o. je dvije godine i pet mjeseci.
Podsjetimo, sve je počelo 10. listopada 2015. godine kada je potpisan Sporazum između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i resornih ministarstava, zdravlja, socijalne politike i obrazovanja o uspostavi Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku.
Osječko-baranjska županija pokrenula je cijeli postupak, raspisala javni natječaj, no nakon natječaja s obzirom da ovakvog Centra u Hrvatskoj nema, pa nije bilo usporednih vrijednosti i elemenata, utvrđeno je da izgradnja Centra umjesto planiranih 7,2 milijuna kuna košta znatno više ukoliko želimo stvoriti Centar koji zadovoljava moderne svjetske standarde. Župan Šišljagić se tada javno obvezao na sastanku s predstavnicima Građanske inicijative za izgradnju Centra za autizam i Udruge obitelji djece s autizmom „Dar“ da će Županija osigurati potrebna sredstva, a da će u tom zatražiti pomoć i ostalih partnera u ovom Projektu. Grad Osijek se potom odazvao pozivu i osigurao dodatna sredstava u cilju realizacije izgradnje Centra.

Prema evidenciji samo u Osječko-baranjskoj županiji postoje 103 osobe koje imaju teškoće iz autističnog spektra, a u cijeloj Slavoniji i Baranji ih je 241. Naravno, stvarni broj je daleko veći, jer mnoga djeca nisu obuhvaćena sustavom socijalne skrbi ili školskim sustavom, a njihov broj raste iz godine u godinu.

Najave

Panel "PustaRE"
U Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku održat će se panel...
Proslava 1. svibnja
Međunarodni praznik rada u utorak 1. svibanja proslavit će se na...
"Metoda za brak" Hit teatra u dvorani kina Beli Manastir
Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira gostovanje HIT...
Baner

Ostale vijesti

Koridor 5c do 2020.?
Utorak, 04 Srpanj 2017
Koridor 5c mora biti završen do 2020. godine, i to u punom profilu autoceste! Zajednički je stav...
''Zaželi''
Utorak, 04 Srpanj 2017
Program zapošljavanja žena „Zaželi“ najveći je do sada projekt Europskog socijalnog fonda...
Prvi kolegij OBŽ
Utorak, 04 Srpanj 2017
U cilju ubrzanja i povećanja efikasnosti rada županijskih službi župan Ivan Anušić uvodi...
Zajedno u ratu...
Petak, 30 Lipanj 2017
U organizaciji Društva Rusina u Hrvatskoj “Rusnak” iz Petrovaca, 30. lipnja 2017. godine, u...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić