Subota, 24 Ožujak, 2018

19. izdanje najvećeg festivala ekstremnih sportova u regiji- Pannonian ChallengePovodom 19. Pannonian Challengea koje će se organizirati u Osijeku na prostoru skate parka na Copacabani od 30. svibnja do 2. lipnja ove godine održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni sportski program i ostala događanja predstojećeg susreta.

Govorili su predstavnici udruge Pannonian Zdenko Liška i Jurica Barač, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, direktorica komunikacija VIPnet Hrvatska Martina Rizman Matić te direktor utrke Tour of Croatia Vladimir Miholjević.
- Pannonian Challenge je tijekom posljednjih 18 godina razvio u najveću i najatraktivniju manifestaciju na području naše županije, pa i šire i stoga se Osječko-baranjska županija odlučila aktivnije uključiti u organizaciju festivala ekstremnih sportova. Na nama je da budemo podrška entuzijastima koji su krenuli na Iktusu s minimalnim budžetom, ali sjajnom idejom i danas su prepoznati u cijelom svijetu. Tisuće vozača i posjetitelja širom svijeta dolazi u lipnju u Osijek kako bi upili dio adrenalinske atmosfere koju posljednjih nekoliko godina prenose i najveće svjetske tv kuće. Pannonian Challenge brand je grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, jer osim sporta promovira i turističke potencijale Slavonije i Baranje. Spajanje turističke ponude i vrhunske manifestacije dobitna je kombinacija, a strategija razvoja turizma naše županije upravo se temelji na sinergiji svih segmenata turističke ponude – rekao je župan Anušić te dodao kako Osječko-baranjska županija daje punu potporu organizatorima natjecanja. Iz županijskog proračuna za tu namjenu odobreno je 500.000 kuna, pa je s drugim sponzorima, među kojima je Hrvatska turistička zajednica sa 1,3 milijuna kuna zatvorena cijela financijska konstrukcija.
Direktor Pannonian Challengea Jurica Barać istaknuo je kako se ove godine očekuje oko 300 natjecatelja, a više desetina tisuća posjetitelja uživat će u umijeću i spretnosti budućih olimpijca.
- Na zadovoljstvo posjetitelja ulaz na sportski dio ponovno je besplatan, a na glazbeni dio festivala je simboličnih 20 kuna po večeri. Za zabavu u dvorištu Vege pobrinut će se Psihomodo Pop, Urban and 4, Brkovi i brojni drugi koji će, kao i prošlih godina, zagrijavati atmosferu do ranih jutarnjih sati. Odličnu glazbenu atmosferu već tradicionalno jamči otvorenje u dvorištu Kazamata, koje iz godine u godinu dovodi sve veći broj zaljubljenika u urbane sportove i glazbu - rekao je Barać.
Sastavni dio manifestacije po prvi put postat će i dvodnevna "To Do" sportska konferencija na kojoj će sudjelovati predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Turističkih zajednica i organizatori sličnih manifestacija diljem svijeta. Sportski dio natjecanja sastoji se od natjecanja u tri discipline; skate, inline i BMX. Tijekom Pannonian Chalenge-a odvijaju se i kulturna događanja poput koncerata, izložbi i video-projekcija što ovu manifestaciju svrstava i u nezaobilazna kulturna događanja u Osijeku i u našoj Županiji. Inače, u sklopu ovogodišnjeg Pannonian Challengea i uz potporu Svjetske biciklističke federacije organizirat će se i Svjetski kup u disciplini BMX, po čemu je Osijek jedan od pet svjetskih biciklističkih centara, uz japanski grad Hiroshima, kanadski Edmonton, francuski Montpellier i kineski Chengdu. Ove godine u Osijeku se očekuje oko 500 natjecatelja te čak 35.000 posjetitelja.
Važnost ovih sportskih disciplina prepoznao je Međunarodni olimpijski odbor koji je Freestyle BMX i skateboard natjecanje uvrstio u olimpijske discipline koje će svoje otvorenje imati na Olimpijadi 2020. u Tokiju. BMK race je olimpijska disciplina od Olimpijade 2012. godine u Londonu, pa je plan udruge Pannonian izgraditi BMX race stazu kao dio osječkog kompleksa za urbane sportove koji će biti jedini referentni vrhunski trening centar u zemlji i regiji za sudionike Olimpijade u Tokiju.
 
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić