Tijesto:
110 g maslaca, hladnog, narezanog na kocke od oko 1 cm
50 g šećera
1 žumanjak
220 g brašna
1 žlica vrhnja
Krema:
sok i naribana korica od 2 limuna
3 žlice vode
120-150 g šećera (ovisno o ukusu)
100 g maslaca
1/4 žličice soli
3 jaja
3 žumanjka
Za meringu:
2 1/2 žličice želatine
180 g šećera
120 ml vode
3 bjelanjka
na vrh noža soli
ekstrakt od vanilije
Tijesto: Brašno, maslac i šećer izmiksati da se maslac dobro poveže s brašnom , dodati mrvicu soli ,te sve povezati sa žumanjkom i malo slatkog vrhnja. Miksati još malo dok se ne skupi u tijesto. Staviti u hladnjak na oko 1h da se malo stisne. Tijesto izlupati valjkom između 2 komada folije da se lakše razvalja. Razvaljati sto tanje, na par mm. Maknuti gornju foliju, a donju foliju koristiti kako bi se tijesto lakše prebacilo u kalup. Višak tijesta skinuti kad bude pečeno. Peći na 180 stupnjeva , 20-ak minuta .
Krema: Naribati koricu limuna i iscijediti sok , te ga pomiješati s koricom. U to dodati malo vode, sećer i maslac. Staviti iznad kipuće vode da se zagrije. Kad se šećer i maslac rastopio, odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodati još 3 jaja i razmutiti ih, ne treba ih istući, razmutiti tek toliko da se bjelanjci i žumanjci pomiješaju. Uliti malo vruće smjese s limunom u jaja da se malo zgriju. Jaja uliti u smjesu od limuna i miješati na pari lagano dok se krema ne stisne. Maknuti s vatre ,te još malo miješati..
Meringa: Bjelanjke početi tući s malo soli. Šećer staviti da se otopi na vatri, gotov je kad sirup pada sa žlice u jednoj niti. Ulijevati sirup u bjelanjke dok je mikser upaljen. Ne ulijevati direktno na metlicu jer ona raspršuje sirup po stijenkama posude. Da meringa bude čvrsća, namočen listić želatine rastopiti u posudi u kojoj je bio vrući šećer iznad vatre. Uliti u bjelanjke i miksati dok se gotovo potpuno ne ohladi.
Kremu uliti u gotovo tijesto. Odrezati višak tijesta. Bjelanjke staviti na vrh. Vrhove bjelanjaka zapaliti plamenikom, a može i u pećnici na grill programu na 250 C oko 5 minuta da vrhovi porumene.
MERINGA (tal.)- SMJESA OD BJELANJAKA