Porast Dunava

Neuobičajeno za ovo doba godine, Dunav će prema prognozama dosegnuti 300 centimetara u narednih par dana. U subotu se očekuje porast na oko 200 centimetara, a redovite se mjere obrane od poplava proglašavaju na 500 cm. Za porst vodostaja kriva su olujna nevremena i obilne kiše u zemljama uzvodno; Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj.
Najviši zabilježeni vodostaj kod Batine u posljednjih 10 godina bio je 2006. godine kada je izmjereno 750 centimetara, ali ni tada, zahvaljujući novom nasipu, nije bilo opasnosti za Batinu, jer podnosi vodostaj preko 800 centimetara. Tada je Karašica zbog velikog pritiska vode iz Dunava od ušća tekla uzvodno. Najgora poplava je ona iz lipnja 1965. godine, kada je plivala cijela Baranja i tada je izmjereno 796 centimetara. Tada Batina, a ni cijela Baranja nije imala nasipe kojima je danas opasana. Na 582 centimetra Zeleni otok postaje pravi otok,jer voda prekriva jedinu cestovnu vezu sa Batinom i do vikend naselja će se moći jedino čamcem.
Za one koji nisu dugo bili na lijepom plavom Dunavu pripremili smo par svježih fotki zabilježenih na niskom vodostaju kod Batine na vodostaju od + 50 cm.

{galerija}Batina/Dunav2017{/galerija}

Ovdje možete pogledati trenutni vodostaj a susjedi nude i prognoze..
http://mvodostaji.voda.hr/Home/PregledVodostajaPostaje?sektorID=2&bpID=16&postajaID=49
http://www.hydroinfo.hu/en/hidinfo/duna.html
http://www.hidmet.gov.rs/latin/prognoza/prognoza_voda.php