Župan Ivan Anušić održao je radni sastanak čelnika jedinica lokalne samouprave Osječko-baranjske županije s ciljem dodatnog informiranja o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge na lokalnim gospodarstvima. Sastanku su, uz načelnike i gradonačelnike, nazočili i predstavnici različitih institucija koje sudjeluju u borbi protiv ove bolesti, poput HAPIH-a, Lovačkog saveza OBŽ, veterinarskih stanica, Udruge svinjogojaca OBŽ, Ravnateljstva civilne zaštite te Državnog inspektorata.
Iz HAPIH-a pokušavaju na terenu informirati uzgajivače o tome kakva je ovo bolest i kakve štete čini, rekao je Davor Pašalić, savjetnik ravnateljice za stočarstvo HAPIH-a.
Na području Osječko-baranjske županije ukupno je 8.148 gospodarstava u uzgoju svinja, kada je riječ o kategorizaciji biosigurnosnih mjera, 1.345 ih je u kategoriji 1, 5.135 u kategoriji 2, 1.406 u 3. kategoriji i 38 gospodarstava u 4.
Virus kod divljih svinja ne pokazuje nikakve znakove bolesti, ostaje vrlo zarazan kod svih vrsta svinja i može preživjeti u svinjama dugo vremena nakon klanja – čak i u smrznutom mesu. Sušenje i dimljenje proizvoda od svinjskog mesa ne uništava virus. Iznimno je otporan na truljenje i sunčevu svjetlost, u ohlađenom mesu i trupovima može postojati do 6 mjeseci, u zamrzavanju i dulje.
U Izvješću za 2023. godinu o širemnju virusa ASK pojavila se u 40 zemalja u dvije godine. Vrlo je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja čija smrtnost može doseći i 100%. Ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, ali ima razorne učinke na populaciju svinja i uzgoj. Trenutno ne postoji učinkovito vjepivo protiv ASK.
Simptomi oboljenja:
– Visoka temperatura
– Smanjen apetit i slabost
– Crvena, mrljasta koža ili kožne lezije
– Proljev i povraćanje
– Kašalj i otežano disanje
– Plavo-ljubičastu cijanozu njuške, ušiju, repa i potkoljenica
– Jak iscjedak iz očiju i nosa.
Preporuke:
– Ne unositi meso, kobasice, slanine i sl. iz zemalja izvan EU
– Ostatke mesa i kobasica bacati samo u kante za smeće koje se mogu zatvoriti
– Domaće svinje ne hraniti ostacima
– Izbjegavajte svaki kontakt s domaćim i divljim svinjama
Infekcija se može unijeti na više načina
– hranjenje kontaminiranom hranom za životinje i kontaminiranim otpadom hrane
– kroz ugrize krpelja, uši, muha i zrakom;
– uvođenjem zaraženih svinja u stado
– virus je vrlo otporan u okolišu što znači da može preživjeti na odjeći, čizmama, kotačima i drugim materijalima.
– može preživjeti i u raznim proizvodima od svinjetine, poput šunke, kobasica ili slanine.
Biosigurnosne mjere koje se mogu poduzeti
– Održavati strogu biosigurnost
– Dopustite samo bitnim posjetiteljima da uđu na vašu farmu i inzistirajte da nose čistu ili jednokratnu odjeću i obuću te da peru ruke
– Vozila i opremu dopustiti na farmu samo ako su prethodno očišćeni i dezinficirani
– Temeljito očistite i dezinficirajte svu odjeću ili obuću koju ste nosili
– Ne dopuštanje ljudima koji su možda bili u kontaktu s drugim svinjama da dolaze na farmu
– Ne dopuštanje osoblju i posjetiteljima da na farmu donose proizvode od svinjskog mesa
– Ne smiju se koristiti otpaci iz ugostiteljstva u hranjenju svinja