Produžena kava s načelnikom Općine Bilje!

Povodom obilježavanja dana Općine Bilje proveden je razgovor s načelnikom Općine Bilje, Željkom Cickajem, za glasilo Općine Bilje – „Štekavac“.

U prvom dijelu razgovora (koji se može pročitati klikom na ovu poveznicu: https://www.radio-baranja.hr/kava-s-nacelnikom-opcine-bilje/), načelnik je pričao o projektima, suradnji sa županijom, Vladom Republike Hrvatske i Europskom unijom, sportu i sportašima te pojektu “Zaželi“, a sada slijedi nastavak.

Nigdje nije sve idealno, pa su se tako mještani Općine Bilje našli u neugodnoj situaciji s Baranjskom čistoćom.

Pojavila se informacija o zahtjevu za povrat kanti, a kasnije i tužbe oko istih. Općina je odmah reagirala zaštitom mještana od parnica i nepotrebnih i skupih sudskih postupaka te angažiranjem odvjetničkih ureda kako bi se svima osigurala pravna zaštita. Općina Bilje već neko vrijeme vodi razgovore s upravom Baranjske čistoće, tužbe su trenutno zaustavljene, a općina će u okviru svojih mogućnosti i financijski sudjelovati u rješavanju situacije.

Općina svojim stavom želi doprinijeti jednostavnom, pravednom i mirnom rješavanju problema, gdje je vrlo bitna i proaktivnost.

Stanovnici općine trebaju biti zadovoljni, a uvjeti za život kvalitetni. U sastavu općine nalazi se Kopački rit, koji je svima na ponos, no isti ipak ima svoja pravila i ograničenja – pa tako i kad se pojave komarci. U suradnji s Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i i susjednim općinama, potpisan je sporazum o zajedničkoj borbi protiv komaraca. Županija je u tu svrhu izdvojila 200 tisuća eura za ovu godinu, a sama općina 70 tisuća eura. Situacija s komarcima je puno bolja, a tretiranje se nastavlja prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Za kraj se načelnik dotaknuo manifestacija i turističkih atrakcija koje krase Općinu Bilje.

Međunarodni etno susreti, Ribarski dani, turistička zajednica, i samo postojanje Kopačkog rita uvelike pridonose kontinuiranom razvoju turizma na području Općine Bilje, no nikako ne treba zaboraviti OPG-ove, iznajmljivače i djelatnike u turizmu zbog kojih se gosti koji dođu po prvi put imaju želju i vratiti, a za koje je onda sasvim opravdano otvaranje novih i nadogradnja posojećih smještaja. Općina Bilje zahvaljujući svemu navedenom polako (ali sigurno) postaje cjelogodišnja destinacija.

Program obilježavanja dana Općine Bilje:

Izvorni tekst/razgovor nalazi se u glasilu Općine Bilje “Štekavac”

Photo: Kopački rit Wikipedija