Dani žetvenih svečanosti u Zmajevcu

Uskoro će biti pola desetljeća otkako je Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca pokrenulo svoj ljetni festival pod nazivom Dani žetvenih svečanosti, kojim se slavi žetva žitarica. Ovogodišnji dvodnevni događaj obogatili su smotra folklora, natjecanje u kuhanju graha, izložba i igre.

Zmajevac je naselje poznato po vinogradima, jedno od brdskih sela poznatih po svojim vinima. Godišnje puno turista posjeti surduke, a njihovo najveće događanje je Vinski maraton, koji je najposjećenija manifestacija regije.

-Važno je napomenuti kako u Zmajevcu poljoprivreda nije vezana samo uz vinogradarstvo, već se mnogi bave i drugim kulturama, poput uzgoja žitarica. Žetva pšenice i ječma obavlja se početkom ljeta, a njen završetak se već četvrtu godinu zaredom slavi manifestacijom Dani žetvenih svečanosti – izjavila je Melisa Fabijan, dopredsjednica Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia, dodajući kako je festival dvodnevni od prošle godine.

Petak: kulturni program i dječje igre

U petak je održana smotra folklora u Domu kulture u Zmajevcu. Događaj su otvorili Ištvan Midlinski, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

Jankovics je naglasio važnost lijepih i kvalitetnih manifestacija poput Dana žetvenih i sličnih svečanosti kojima svoju potporu daje i DZMH. Postojanje zajednice zahtijeva i infrastrukturne uvjete, te i na tome polju nastoji pružiti svu moguću pomoć.

Uspjeli smo pospješiti rješavanje problema popravka krovišta reformirane crkve oštećene u oluji i nadam se da će se iduće godine obnoviti i katolička crkva. Osim toga, gradi se nova i impozantna mađarska kuća u kojoj će, vjerujem, ovdašnji ljudi moći organizirati zajedničke programe u dostojnim uvjetima. Potpora pružena Zmajevcu u posljednje dvije godine, vjerojatno je među najvećima među mađarskim naseljima u Hrvatskoj – istaknuo je Róbert Jankovics.

Nakon otvorenja, nastupile su folklorne skupine: dječja plesna skupina Csillagocska koja djeluje u sklopu DZMH ogranka Beli Manastir, folklorna skupina Csárdás iz Suze, dvije plesne skupine Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Dalj Planine i dvije plesne skupine Udruge za njegovanje običaja Mađara „Korogy“.

Amaterska sekcija rukotvorina, koja djeluje u okviru Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia iz Zmajevca, pokazala je rezultate svojih aktivnosti na jednoj izložbi. Grupa je osnovana početkom godine pod vodstvom Kornelije Fabijan, a čine je članovi različitih dobnih skupina koji se redovito sastaju svaki tjedan kako bi zajedno stvarali ukrasne predmete. Svojim radovima pripremaju se za vjerske i nacionalne praznike, a dok izražavaju svoju kreativnost, vrijeme provode u razgovoru. Na Danima žetvenih svečanosti predstavili su svoje najnovije radove.

U petak su održane i dječje igre gdje su se mladi mogli sudjelovati u raznim igrama na otvorenom u kojima su mogli isprobati svoje spretnost, preciznost i brzinu.

Nema festivala bez glazbe koju su u petak pružili Jožef i Viktor Keresteš iz Podolja.

Subota: natjecanje u kuhanju graha

U subotu su sudionici mogli odmjeriti svoje znanje i stručnost u kuhanju omiljenog jela iz kotlića, graha. Ukupno je sudjelovalo 20 ekipa, uglavnom mještana, ali su gosti stigli i iz okolnih sela. Osim graha i povrća, u kotliće su stavljeni dimljeno meso, slanina, kobasica, svatko je obogatio svoje jelo prema vlastitom ukusu.

Prema odluci žirija, prvo mjesto na kuharskom natjecanju osvojila je ekipa DZMH ogranka Kotlina, drugo mjesto pripalo je Denisu Miklendinu iz Zmajevca, a treće mjesto zauzela je ekipa DZMH ogranka iz Belog Manastira.

Organizatori su večeru spojili s balom, na kojem je svirala grupa Pertlik.

-Pravi cilj bio je unijeti malo raznolikosti u živote stanovnika Zmajevca jer se ovdje, osim Vinskog maratona, ne događa puno toga. Mislim da je naš plan bio uspješan, naš poziv prihvatili su i stanovnici susjednih sela, sve je više zainteresiranih za našu svečanost – izjavio je Ištvan Midlinski, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia.

Agota Kodvanj, članica društva je u svojoj izjavi za naš list naglasila koliko zajednički rad zbližava članove koji se međusobno pomažu i izvan aktivnosti u društvu.

Događanje je ostvareno uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.

Prijevod: Izabela Šegota / kepesujsag.com