U Bilju je održana prva obuka u streličarstvu

DZMH ogranak Bilje, u suradnji s Udrugom Apró Paták iz Šikloša, pokrenula je tečaj streličarstva u Bilju. Pozivaju se svi zainteresirani za tradicionalno streličarstvo da se prijave.

U aktivnostima DZMH ogranka Bilje povijesne teme uvijek su imale važnu ulogu: predavanja, izložbe i filmske projekcije održane u sklopu njihovih okupljanja vraćaju gledateljstvo u određeno povijesno razdoblje ili događaj. Interes članova udruge za povijest vjerojatno proizlazi i iz bogate povijesti sela. U Bilju se nalazi dvorac Savojski, koji je i mjesto održavanja njihovog najvećeg događaja, Dana dvorca u Bilju.

Ovaj događaj očuvanja tradicije, koji su početkom 2000-ih pokrenuli zajedno s Udrugom za očuvanje tradicije Eugena Savojskog Bilje, uključivao je viteške turnire i natjecanja u streličarstvu, koja su se održavala u prostranom parku dvorca.

Sada je DZMH ogranak Bilje, u suradnji s Udrugom Apró Paták iz Šikloša, pokrenula tečaj streličarstva u Bilju. Za projekt u trajanju od šest mjeseci dobili su potporu od Zaklade Bethlen Gábor. S dobivenim sredstvima kupili su lukove, strijele i mete te financiraju i instruktora streličarstva.

Cilj tečaja streličarstva je formiranje buduće streličarske grupe koja bi sudjelovala i na natjecanjima. Tradicionalno streličarstvo podučava mađarski profesionalni streličar, István Ladover, dva puta mjesečno u dvorištu dvorca Savojskog. Projekt traje šest mjeseci, tako da će u sljedećih šest mjeseci prijava biti besplatna za sve sudionike. Nekolicina ih se već prijavila, ali očekujemo nove polaznike, počevši od učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole pa nadalje, bez gornje starosne granice. Svi su dobrodošli da isprobaju ovaj sport – izjavio je Gabor Varga, predsjednik DZMH ogranka Bilje.

Zainteresirani se mogu prijaviti kod njega na telefonski broj 095/505-0043.

Trening streličarstva je počeo, a treninzi će se održavati dva puta mjesečno. Među njihovim planovima je i organizacija međunarodnog streličarskog natjecanja u listopadu, na kojem se nadaju da će sudjelovati i njihova vlastita streličarska grupa.

Prijevod: Izabela Šegota/Izvor:kepesujsag.com