DZMH – Radovi traju i tijekom ljeta

Reformirana crkva u Velikoj Pisanici simbol je višestoljetne prisutnosti Mađara u Zapadnoj Slavoniji, a njezina se obnova provodi uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske te Vlade Mađarske. Istovremeno, u Zmajevcu će tamošnje udruge mađarske zajednice uskoro uživati u novoj, modernoj zgradi.

Bez obzira na ljetno vrijeme, vrućina ne može zaustaviti razvojne projekte. Mađarska zajednica u Hrvatskoj posljednjih je godina, zahvaljujući DZMH i njenom učinkovitom zalaganju, svjedočila obnovama zgrada ili izgradnji potpuno novih objekata važnih za mađarsku manjinu u Hrvatskoj. Razvoj je stalan, što potvrđuju i građevinski radovi u tijeku.

Velika Pisanica: obnova reformirane crkve

Zahvaljujući potpori Vlade Republike Hrvatske te Vlade Mađarske, trenutno su u tijeku radovi na reformiranoj crkvi u Velikoj Pisanici, koja simbolizira višestoljetnu prisutnost Mađara u Zapadnoj Slavoniji. Za tu je svrhu  iz hrvatskog državnog proračuna za 2024. godinu odobreno 125 tisuća eura.

Róbert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH, istaknuo je prilikom svečanog potpisivanja ugovora o obnovi da su tijekom posljednjeg desetljeća mnoge katoličke i reformirane crkve važne za mađarsku zajednicu u Baranji i Slavoniji obnovljene, prvenstveno uz potporu Vlade Mađarske, ali se posljednjih 4-5 godina u te projekte uspjelo uključiti i Vladu Republike Hrvatske. Najnovija faza obnove je u Zapadnoj Slavoniji, u mjestu Velika Pisanica, gdje je reformirana crkva najveća od tri crkve u naselju. U prvoj fazi obnove obnavlja se krovna konstrukcija i električne instalacije te se uređuje unutarnji dio.

Obnova crkve od velike je važnosti, jer će dodatno osnažiti samopouzdanje lokalne zajednice, potaknuti ih da ostanu Mađarima u zapadnoj Slavoniji, da govore na mađarskom jeziku sa svojom djecom, da posjećuju mađarske reformirane propovijedi i stvore zajednicu koja će biti uzor drugima.

Zmajevac: novo zdanje za mjesto s bogatom poviješću

Zgrada zajedničke namjene od velike je važnosti za manjinsku zajednicu, jer ne predstavlja samo fizički prostor, već je i simbol zajedništva, identiteta i očuvanja kulturne baštine. U takvim prostorima članovi zajednice mogu se sastajati, organizirati kulturne, umjetničke i tradicionalne programe. Takva mjesta omogućuju članovima manjine zajednički rad na postizanju ciljeva zajednice. Ovi objekti nisu samo sastavni dio svakodnevnog života, već su i ključni elementi za očuvanje i razvoj manjinskog identiteta.

Jednom takvom objektu uskoro će se radovati i koristiti ga stanovnici Zmajevca. Zahvaljujući potpori Vlade Republike Hrvatske, u Zmajevcu se gradi Dom Mađara, koji će biti sjedište mjesnih udruga mađarske nacionalne manjine te mjesto za provođenje njihovih programa. Građevinski radovi su u tijeku, a trenutno se obavljaju unutarnji radovi. Mještani s nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će moći koristiti modernu i atraktivnu zgradu.

Prijevod: Izabela Šegota/ Izvor: kepesujsag.com