Hrvatska vlada prihvatila je Operativni program za nacionalne manjine za razdoblje 2024.-2028. Dio vezan uz mađarsku manjinu definiran je temeljem prijedloga DZMH

Hrvatska vlada, u suradnji sa saborskim zastupnicima nacionalnih manjina, usvojila je Operativni program za nacionalne manjine u cilju pomoći opstanku i razvoju tih nacionalnih zajednica. Dio vezan uz mađarsku manjinu definiran je temeljem prijedloga DZMH.

Hrvatska vlada donijela je Odluku 13. lipnja 2024. godine o izradi Operativnih programa za nacionalne manjine za razdoblje 2024.-2028., koji su zatim prihvaćeni na sjednici kabineta posljednjeg tjedna u srpnju.

Operativni program za nacionalne manjine za razdoblje 2024.-2028. uključuje definiciju aktivnosti koje se odnose na sve nacionalne manjine, kao i 8 pojedinačnih operativnih programa koji detaljno razrađuju aktivnosti specifične za svaku manjinu.

U upravo prihvaćenom programu ukupno je definirano 209 aktivnosti, od čega se 56 nalazi u Operativnom programu koji se odnosi na sve nacionalne manjine, dok se u pojedinačnim operativnim programima nalazi ukupno 153 aktivnosti. U usporedbi s operativnim programima za nacionalne manjine za razdoblje 2021.-2024., broj aktivnosti povećan je za 41 (ukupno je bilo 168 aktivnosti – 50 se odnosilo na sve nacionalne manjine, a 118 aktivnosti bilo je u pojedinačnim operativnim programima).

Elementi Operativnog programa za nacionalne manjine za razdoblje 2024.-2028.

Operativnim programom za razdoblje 2024.-2028. Hrvatska Vlada osigurava trajno financiranje iz državnog proračuna programa važnih za očuvanje i razvoj važnih udruga i institucija mađarske nacionalne manjine putem Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Osim toga, Hrvatska Vlada osigurat će pravne i financijske uvjete za izgradnju i opremanje nastavno-sportske dvorane pri Osnovnoj školi Korođ, kao i potrebita sredstva za obnovu i opremanje Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, pravne i financijske uvjete za zapošljavanje stručnog suradnika – psihologa, koji bi radio u 4 osnovne škole s nastavom na mađarskom jeziku. Nadalje, programom se osiguravaju svi potrebni financijski i pravni uvjeti za preseljenje i rad Središnje knjižnice Mađara Hrvatske u mađarski vrtić u Mađarski kulturni centar „U Lisztovoj“ u Belom Manastiru.

Što se tiče sakralnih objekata, Operativni program sadržava završetak obnove reformirane crkve u osječkoj Retfali, obnovu reformirane crkve u Brekinskoj, katoličke crkve u Batini, te reformirane i katoličke crkve u Zmajevcu.

Na kraju, Vlada će osigurati pravne i financijske uvjete za provedbu prijedloga Hrvatsko-mađarskog međuvladinog mješovitog odbora, a koji se odnose na uzajamnu zaštitu mađarske manjine u Republici Hrvatskoj te hrvatske manjine u Mađarskoj.

Jankovics: „Operativni program izvanredna je prilika za nastavak realizacije potreba naše zajednice“

Dokument koji je prihvatila Hvatska Vlada odličan je primjer nastavka partnerskog odnosa između Vlade i DZMH, jer su prijedlozi DZMH preuzeti kao osnova za njegovu izradu u općem dijelu-, kao i u dijelu programa vezanih uz mađarsku nacionalnu manjinu. U nadolazećim godinama naš zadatak bit će provedba ovih programa u praksi, jer nam je glavna namjera daljnji razvoj mađarske zajednice u Hrvatskoj. Nažalost, ovdje moramo ponovno naglasiti da se neke obnove, posebice sakralnih objekata, a koje naša zajednica smatra prioritetima, mogu realizirati samo ako vlasnici nekretnina podnesu prijave na natječaje koje raspisuje država, te ako je imovinsko-pravna situacija nekretnina „čista“. Ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskoj Vladi na razumijevanju i uvažavanju naših potreba – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj.

Prijevod: Izabela Šegota / Izvor: kepesujsag.com