Sjećanje na poginule branitelje iz Vardarca

U Vardarcu se svake godine 13. kolovoza polažu vijenci ispred spomen-ploče u središtu naselja, koja je postavljena u čast mještanima poginulim u Domovinskom ratu, dok ih se Nogometni klub Vardarac prisjeća nogometnom utakmicom.

Događaji iz Domovinskog rata polako blijede, ali ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Ivica Litarić poginuo je 13. kolovoza 1993. godine, dok su Jožef Feher i Lajos Gerber poginuli 1. studenog 1995. godine.

I ove godine su se okupili kod spomen-ploče u središtu naselja. Predstavnici civilnih udruga iz Vardarca, nogometnog kluba, izaslanici veterana vojne policije iz Osijeka i predstavnici Općine Bilje položili su vijence i zapalili svijeće u čast poginulim braniteljima iz Vardarca.

Među sudionicima komemoracije bili su Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje i Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

Dvojica poginulih branitelja bili su članovi nogometnog kluba Vardarac, pa smatraju važnim očuvati uspomenu na svoje bivše igrače. Stoga se svake godine u njihovu čast okupljaju i na nogometnom igralištu. Pale svijeće u znak sjećanja na svoje bivše klupske kolege i polažu vijence pred spomen-ploču na zidu kuće kluba, nakon čega im odaju počast nogometnom utakmicom.

Prijevod: Izabela Šegota/ kepesujsag.com