Spomen obilježje poginulima 135. baranjske brigade

Na godišnjicu ustroja 1. baranjske bojne koja je prerasla u 135. baranjsku brigadu jučer je, kod Kraljice mira na lijevoj obali Drave, otkriveno spomen obilježje poginulim pripadnicima brigade. Otkrili su ga sin i unuk Rudolfa Banića, jednog od prvih poginulih pripadnika 1.bojne. Kako kod Kapelice mira postoje obilježja postrojbama koja su sudjelovala u obrani Osijeka Udruga branitelja 135. brigade inicirala je postavljanje obilježja. To je način da mladima ostavimo sjećanje na hrabra vremena, rečeno je na okupljanju, a predsjednik Udruge Josip Kamenar je naglasio kako je osnivanje Udruga bio preduvjet za postavljanje ploče.

Dio Domovinskog rata na koji su Baranjci najponosniji je akcija Kopački rit , odnosno Đavolja greda, kada je u prosincu 1991. godine, oslobođeno 40-četvornih kilometara Kopačkog rita. Akciju je između ostalih vodio zapovjednik 135-te umirovljeni brigadir Mile Vukičević.

Načelnik stožera 135. brigade Stipan Šašlin drži kako je ovo obilježje poginulim i umrlim branitelja priznanje o ulozi baranjske brigade u obrani Osijeka. Nada se kako neće biti jedino.

Pored predstavnika Udruga branitelja otvorenju su nazočili i župan Mato Lukić, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin te predstavnici vojne i civilne vlasti.