Kako nam je bilo na Najvećoj hrvatskoj fišijadi 2024.!

Najveća hrvatska fišijada održala se još jednom, a po prvi put trajala je dva dana!

Kotizacija je ove godine iznosila 50 eura (uključivala je 3 kilograma ribe, kruh, tanjure, žlice, drva i stol za osam osoba), za Prvenstvo Hrvatske (prvi dan) prijavilo se 32 ekipe, a za Prvenstvo Baranje (drugi dan) čak rekordnih 230 ekipa.

Prvoga dana, 6. srpnja, Državno prvenstvo započelo je paljenjem vatre pod kotlićem ekipe iz Valpova, a istu su zapalili predsjednik Gradskog vijeća Igor Pavelić, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Goran Hes i direktor TZ Baranje Matej Perkušić. Dvije sudionice od organizacije su dobile buket cvijeća jer su jedine žene od 32 prijavljena kuhara.

Dok su kuhari vrijedno pripremali svoje fiševe, odvijalo se natjecanje u ispijanju piva, nakon čega je ulijedilo proglašenje pobjednika Državnog prvenstva. Na trećem mjestu našla se Monika Molnar Munk, na drugom Daniel Kereszteš, a na prvom Damjan Bačić iz Baranjskog Petrovog Sela. Čestitke pobjednicima!

“Točku na i” prve večeri stavio je Željko Bebek, koncertom koji će sigurno ostati upamćen – odličnom izvedbom, ali i obilnom kišom koja je prekinula sam kraj nastupa. Nema veze, publika je, kao i Bebek i prateći bend (s posebnim pohvalama sinu Zvonetu na gitari) pridodala odličnoj atmosferi! Razloga za nezadovoljstvo nije bilo!

Drugog dana fišijade, 7. srpnja, na redu je bilo osvajanje titule prvaka Baranje, za što se borilo već spomenutih 230 ekipa. Natjecatelji su se polako okupljali, riba je bila podijeljena i čekalo se paljenje vatre.

Znak za početak kuhanja paljenjem prve vatre dali su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić kao izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Goran Ivanović kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Robert Jankovics i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a Domagoj Mikulić.

U pozadini su se mogle čuti tonske probe tamburaških sastava Čuvara Noći i Fijakera, uzorci su pristizali, a ubrzo su proglašeni osvajači prva tri mjesta – na trećem Daniel Kereszteš, na drugom Erik Munk, a na prvom Milan Petrović iz Općine Kneževi Vinogradi. Čestitke prvaku Baranje 2024. godine!

Za kraj večeri i ovogodišnje Najveće Hrvatske fišijade koncerte su održali TS Čuvari Noći i TS Fijaker, a posjetitelji su imali priliku uživati i u već očekivanom lijepom pogledu na vatromet.

Vidimo se i sljedeće godine, za koju je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob najavio i moguće održavanje međunarodnog natjecanja!