Poklon paket za upis u školu za one koji su odabrali obrazovanje na mađarskom jeziku

Na Pokaznom gospodarstvu i centru mladeži Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH) u Kopačevu, podijeljeni su paketi školskog pribora učenicima koji su se upisali u obrazovne ustanove na mađarskom jeziku za nadolazeću školsku godinu. Događaju je prisustvovala i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica Odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske.

U svrhu očuvanja mađarske zajednice u Hrvatskoj, izuzetno je važno obrazovanje na materinjem jeziku. To je i cilj programa pod nazivom „Za mađarsko obrazovanje u Hrvatskoj”, koji je FMPDH pokrenuo prije nekoliko godina, a kojim se, između ostalog, pruža podrška onima koji se upisuju u mađarske škole. Kao dio ovog programa, na početku svake školske godine daruju se paketi školskog pribora učenicima prvih i petih razreda osnovnih škola te učenicima prvih razreda srednjih škola koji nastavljaju školovanje u Mađarskom centru u Osijeku.

Nandor Čapo, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH), u svom je govoru na ovogodišnjoj podjeli paketa za upis u školu naglasio važnost učenja na materinjem jeziku te njegovu ulogu u očuvanju identiteta. Govorio je o značaju višegodišnjeg programa ove stručne organizacije i istaknuo kako FMPDH na različite načine podržava obrazovanje na mađarskom jeziku i mađarske institucije. Zahvalio je roditeljima na odabiru mađarskih škola i izrazio zahvalnost svim partnerima programa, uključujući Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske i Zakladu Bethlen Gábor.

Judit Pirityiné Szabó pozdravila je okupljene u ime Državnog tajništva za nacionalnu politiku. Naglasila je kako ured za nacionalnu politiku pruža različite vrste potpora kako bi djeca u Karpatskom bazenu mogla učiti na visokoj razini te kako bi njihovi zajednički prostori bili suvremeni. Dodala je kako su u okviru programa razvoja vrtića u Karpatskom bazenu osigurana značajna sredstva, zahvaljujući kojima je uspostavljen i ovaj centar mladeži u Kopačevu, koji je višenamjenski objekt. Također, od tih sredstava obnovljeni su brojni vrtići i izgrađena su igrališta u Hrvatskoj, čime su stvoreni suvremeni uvjeti za obrazovanje. Govorila je i o programu „Na mađarskom u domovini”, dodavši kako će potpore uspješnim prijaviteljima stići u narednim tjednima. Zahvaljujući potpori Državnog tajništva za nacionalnu politiku, tijekom posljednjih godina realizirani su brojni projekti i natječaji koji su doprinijeli blagostanju i očuvanju zajednica Mađara u domovini.

Događaju su prisustvovali i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, te Róbert Jankovics, predsjednik DZMH. Ova udruga za zaštitu interesa nastojala je pomoći proteklih godina, a i ubuduće će pružiti svu moguću podršku mađarskim institucijama i učenicima koji u njima pohađaju nastavu. Zahvaljujući Generalnom konzulatu Mađarske u Osijeku, djeca su u više navrata imala priliku sudjelovati u mađarskim kazališnim predstavama.

Nakon prigodnog programa i govora, podijeljeni su paketi za upis u školu, a djeca su ih s velikim veseljem primila.

Prijevod: Izabela Šegota/ Izvor: kepesujsag.com