Biskvit:
5 jaja,
300 g šećera u prahu,
10 žlica vode,
120 g mljevenih oraha,
160 g brašna,
2 žlice kakao praha,
prašak za pecivo
Krema:
2 žumanjka,
2 žlice šećera,
200 g šećera u prahu,
2 žlice škrobnog brašna,
2 dl mlijeka,
3 žlice Baileys likera,
200 g maslaca
Sirup:
2 dl mlijeka,
100 g šećera,
1 dl Baileys likera
Glazura:
150 g maslaca,
250 g šećera u prahu,
2 žlice vruće vode
Ukras:
čokoladne mrvice, grubo ribana čokolada
* * *
Zagrijte pećnicu na 180 C i pripremi kalup za tortu.
Žumanjke, šećer i vodu pjenasto umutiti pa lagano umiješati mljevene orahe. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka. Prosijati zajedno brašno, prašak za pecivo i kakao prah i polako umiješati u smjesu, naizmjenično sa snijegom. Peći 40 minuta, ne duže, da biskvit ne bude suh.
Ohladiti ga u kalupu, izvaditi i prerezati vodoravno 2 puta da dobijete tri kore.
Napraviti sirup: prokuhajte mlijeko sa šećerom, skinuti sa štednjaka i nakon 5 minuta dodati Baileys. Ovim sirupom poškropiti biskvitne kore pa ih premazati kremom i složiti jednu na drugu. S malo kreme premazati na kraju tortu izvana i ostaviti je u hladnjaku dok napravite glazuru.
Žumanjke, šećer, mlijeko i škrobno brašno (2 ravne žlice!) dobro umutiti, paziti da nema grudica. Izliti u lončić ili manju posudu sa debelim dnom i staviti kuhati. Stalno miješati dok se ne zgusne i paziti da ne zakipi. Kad je gusto, skinuti sa štednjaka i ohladiti. Promiješati s vremena na vrijeme da se ne uhvati korica. U još mlako dodati Baileys i ohladiti do kraja.
Pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu pa pomalo dodavati skuhanu kremu i miješati sve vrijeme kako bi krema na kraju bila fino izradjena i glatka.
Glazura za ovu tortu
Pjenasto izradi maslac i šećer. Na kraju dodajte vruću vodu i sve još malo izmiksaj. Po želji dodati i 1 žlicu Baileys likera. Ovom glazurom lijepo premažite tortu izvana i ukrasite čokoladnim mrvicama i grubo ribanom čokoladom ili po želji.