Domaće septolete od svega nekoliko sastojaka

Zimski dani kao da u naše domove prizivaju grlobolju i prehladu.

Kada nas tako nešto zadesi, jedino o čemu razmišljamo jest kako se što prije riješimo neugodnih simptoma.

Za ublažavanje simptoma na tržištu već dugo postoje pastile ili septolete raznih okusa i sastojaka.

No, jesu li one dobar izbor i postoji li neka alternativa?

Osim što su često skupe, kupovne septolete sadrže umjetne zaslađivače, boje i arome.

Mnoge od njih i ne ostvaruju učinak koji obećavaju njihovi proizvođači.

Uostalom, zašto biste trošili na njih kada ih jednostavno i lako možete izraditi sami – od svega nekoliko prirodnih sastojaka koje vrlo vjerojatno već imate u kuhinji?

Đumbir, koji je poznat po svom protuupalnom i antibakterijskom djelovanju, ublažava bolove i mučninu, a limun obiluje vitaminom C, snažnim antioksidansom koji jača organizam.

Med također obiluje antioksidansima te smanjuje upalu, a usto suzbija i neugodan kašalj koji često prati grlobolju.

Domaće septolete protiv kašlja
Sastojci:

  • 1 žlica svježih usitnjenih listova metvice
  • 1 žlica cvjetova kamilice
  • ½ žličice cimeta u prahu
  • ½ žličice naribanog đumbira
  • ¾ šalice meda
  • nekoliko kapi eteričnog ulja metvice ili kamilice
  • ¼ šalice kipuće vode

Priprema:
1. U kipuću vodu dodajte metvicu, kamilicu, cimet i đumbir pa lagano kuhajte 10 minuta. Potom procijedite u drugi lončić te pomiješajte s medom. Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne poprimi teksturu sirupa.

2. Kada postane sirupasto, ostavite da se malo ohladi pa dodajte eterično ulje. Potom pripremite papir za pečenje pa uz pomoć žlice oblikujte pastile na papiru.


Ljutkaste septolete protiv grlobolje
Sastojci:

  • ½ šalice meda
  • 1 žlica ribanog đumbira
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 1 žličica listova majčine dušice
  • naribana kora jednog domaćeg limuna
  • 1 žličica soka od limuna


Priprema:

1. U dublji lonac dodajte med, đumbir, sol, papar, majčinu dušicu i koru limuna pa zakuhajte na umjerenoj vatri. Kada počne kuhati, sklonite s vatre pa pričekajte da pjena malo splasne. Zatim ponovno vratite na vatru te ostavite da lagano kuha, uz neprestano miješanje. Pazite da ne zagori.

2. Kada dobijete teksturu sirupa, maknite s vatre te dodajte sok od limuna. Sve dobro promiješajte pa ostavite da se hladi nekoliko minuta.

3. Pripremite papir za pečenje te ga malo nauljite. Žličicom odvajajte manje količine sirupa pa na papiru oblikujte male bombon, odnosno septolete. Ostavite ih na hladnome mjestu te pustite da se stvrdnu – tada su spremne za konzumaciju.

Po želji, svaku septoletu možete poput bombona zasebno umotati u celofan ili ih pohraniti u limenu kutijicu koju ste obložili s malo papira za pečenje – u tom slučaju uvijek ih možete nositi sa sobom te ih imati pri ruci.

IZVOR: Alternativa za vas