1 kg krumpira
bešamel umak
tvrdi sir
jaja
suho meso ( šunka )
mlijeko i vrhnje
Kilogram krumpira oprati, staviti u posudu s vodom i kuhati na štednjaku. Za ovo jelo mora se uzeti bolja vrsta krumpira, takozvani crveni krumpir, koji se ne raspada. Skuhan krumpir skinuti sa štednjaka ocijediti ga od vode, malo ohladiti i oguliti dok je još topao, potom ga isjeći na tanke kolute. Sad praviti bešamel-umak. Bešamel umak je kao i svaki drugi umak, samo s tom razlikom što se uvijek pripravlja na maslacu a nalijeva mlijekom. Uzeti posudu i u nju staviti žlicu maslaca i dobro na štednjaku maslac zagrijati. Potom dodati veliku žlicu brašna i popržiti ga. Zaprška mora ostati bijela. Naliti je hladnim mlijekom i miješati pjenjačom za snijeg da ne bi ostalo mrvica. Gotov umak ne smije biti jako gust. Ovako skuhan umak staviti na toplom. Potom naribati tvrdog sira. četvrt kilograma suhog mesa ili šunke sitno skosati. Tvrdo skuhati 4 jajeta (kuhati ih 8 minuta u ključaloj vodi, potom ih spustiti u hladnu vodu da bi se jaja lakše ljuštila). Namazati posudu maslacem, posuti je mrvicama pa redati: red oguljenog i na kolute isječenog krumpira, red jaja isječenih na kolute, soli i papra. Sve zaliti slojem bešamel – umaka. Preko umaka staviti drugi red krumpira, a preko njega sitno kosano suho meso ili šunku, posuti ribanim sirom i sir zaliti tankim slojem umaka, pa sve tako redati dok se posuda ne napuni. Gornji sloj mora biti završen krumpirom. U ostatak umaka doliti slatkog mlijeka, malo kiselog vrhnja, 1 žumanjak i ovim razblaženim preljevom preliti krumpir.Francuski krumpir peći u pećnici najviše pola sata,nakon toga izvaditi ktumpir te ga posuti ribanim sirom i servirati.