Srijeda, 23 Rujan, 2020

Zlatna kolekcija

stipa bogutovac

Rijetko tko u tamburaškoj glazbi nije čuo za velikog Krešimira Stipu Bogutovca. Rođeni Gunjanin za sobom je ostavio neizbrisiv trag kao vrsni svirač, aranžer i autor velikog broja tamburaških pjesama.

 

 

Sredinom osamdesetih dolazi u tada mladi i perspektivni bend Zlatni dukati gdje je svojim iskustvom i talentom pomogao u pronalaženju njihovog prepoznatljivog zvuka koji je u to vrijeme bio čvrsto tamburaški, ali i izuzetno moderan i drugačiji. Nakon prvog albuma Nek zvone tambure iznenada napušta bend i vraća se svojim gunjanskim korijenima gdje pristupa tamburaškom sastavu Romanca koji je vodio nekoliko godina. Od lokalnih tamburaša iz nepoznatog mjesta stvorio je odličan sastav koji je proputovao cijelu Europu. Godine 1995. izlazi iz Romance i svoj put nastavlja s mladim srednjoškolcima iz Županje koji su se okupili u tamburaškom sastavu Patria. Kao producent, mentor, aranžer i autor dijela pjesama s njima je proveo sedam godina i sudjelovao u stvaranju njihovog tamburaškog, ali opet modernog i drugačijeg zvuka.

Iako se tek u svojim tridesetim godinama posvetio skladanju i pisanju, ipak najveći uspjeh postigao je kao autor. Prvi radovi vezani su za tamburaški sastav Contra i Viktoriju Kulišić. Nakon toga, kao autor, redovno se pojavljivao i osvajao simpatije publike i kolega glazbenika na tamburaškim festivalima u Požegi, Slavonskom Brodu i Pitomači. Veliki broj njegovih pjesama ušao je u antologiju tamburaške glazbe. Neke od njih su: Oko crno, milovanje moje, Mama me je pitala, Divanili dugo nismo, Tebi sam dala sve, Kad tambure zašute, Eno, šorom idu svatovi, Još da mi je kabanica, Samo ti, Ej, Kato, moje zlato, Di se skrila Slavonija, Marija, Kao vjetri sjeverni, U san mi dođu tambure… Mnoge od njih nalaze se na ovoj dvojstrukoj kompilaciji. Stipa je pisao za sve najpoznatije izvođače tamburaške glazbe: Zlatne dukate, Martu Nikolin, Slavonske lole, Viktoriju Kulišić-Đenku, Stjepana Jeršeka Štefa, Blanku Došen, Željka Barbu, Berde band, Džentlmene, Patriju, Đeram, Tamburaše za dušu, Fijaker i mnoge druge. Bio je jedan od inicijatora i osnivača tamburaškog festivala Šokačke pisme koji je pokrenut 2006. godine u Županji.

Stipino ime upisano je velikim slovima u svaku knjigu o tamburašima i tamburaškoj glazbi i u srca svih istinskih zaljubljenika u tamburu i svu ljepotu njezinog pitomog izričaja.


Glazbene Vijesti

"Dođi zlato"
Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2020
Viktorija Kulišić Đenka predstavlja novu pjesmu " Dođi Zlato " s ovogodišnjeg Aurea...
'Nikad nije kasno'
Petak, 07 Kolovoz 2020
igor delacPjesma Nikad nije kasno, sedmi je singl Igora Delača nastao u suradnji s...
'Neće zlato na mene'
Petak, 07 Kolovoz 2020
ivana kovacNeće zlato na mene, novi singl Ivane Kovač dobio je i prateći videospot za čiju je...
tamburaski divani

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

TO Campanera-Mojoj Slavoniji
Utorak, 04 Kolovoz 2020
Tamburaški orkestar Campanera je orkestar nastao na inicijativu majstora glazbala Marinka...
'Vratile se ptice'
Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020
sergej cetkovicKao i svih prethodnih, i ovog ljeta Sergej Ćetković svojoj publici poklanja novu pjesmu kojom...
Novi album!
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020
cecilijaNakon hitova Hej mladosti, Mangup i Opa opa, popularna pjevačica i televizijska voditeljica...
Doza adrenalina..
Ponedjeljak, 27 Srpanj 2020
colonia"Treba mi doza adrenalina, treba mi doza tijela tvog, dah predanosti da smo mokri do kosti,...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić