Petak, 22 Siječanj, 2021

Dječji vrtić u Branjinom Vrhu

dom branjin vrh

U prigradskom naselju Branjin Vrh Grad Beli Manastir je sredstvima Europske unije putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u samom središtu naselja uredio prostor Društvenog doma s dvoranom što je doprinijelo kvaliteti života tog prigradskog naselja. Ovaj multifunkcionalan prostor pružio je mogućnost rješavanja problema nedostatnih kapaciteta dječjih vrtića i prostora za odvijanje terapeutskih aktivnosti.

 

Ideja ovog projekta bila je rasteretiti kapacitete vrtića u Belom Manastiru na način da se vrtiće u prigradskim naseljima specijalizira za posebne aktivnosti, te tako vrtić u prigradskom naselju Branjin Vrh ima razvijen poseban program za djecu u nepovoljnom položaju za bavljenje sportskim aktivnostima odnosno aktivnostima usklađenim posebnim programima. Na taj način potičemo senzibiliziranje svijesti zajednice za djecu u nepovoljnom položaju te njihovu integraciju u sustav zdravog odgoja i obrazovanja.

Projekt je predstavila ravnateljica DV "Cvrčak" Ljiljana Tokić.

Uključivanje djece u sustav zdravog odgoja i obrazovanja s posebnim naglaskom na integraciju djece u nepovoljnom položaju kroz uređenje Doma Branjin Vrh“ Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u travnju 2020. godine, a vrijednost projekta iznosi 1.719.646,00 kuna i financira se kao izravna dodjela sredstava u okviru Prioritetne osi 2 – "Socijalno uključivanje" Specifičnog cilja 9.i.2 "Jačanje aktivnog uključivanja kroz implementaciju integriranih projekata za obnovu 5 nerazvijenih pilot područja" Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020." u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda

„Sportski vrtić“ u Branjinom Vrhu dio je Dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir u kojem su smještene dvije dobno heterogene skupine s naglaskom na uključivanje u sportske aktivnosti.  Specifični program usmjeren je na sportske sadržaje u sklopu kojeg će se provoditi brojne aktivnosti poput radionica, edukacija, kampova, a koji će biti usklađeni sa izrađenim programom. Prostori vrtića, dvorišta te parka i sportskih terena u blizini društvenog doma u Branjinom Vrhu koristiti će se za prilagođeni sportski program predškolskog uzrasta u suradnji sa stručnim suradnikom – pedagogom i stručnim trenerom.

Nadalje, organizirati će se sportske radionice namijenjene polaznicima vrtića, a cilj je razvoj zdravog obrazovnog programa temeljenog na sportskim sadržajima. U sklopu aktivnosti predviđene su i posjete različitim sportskim događajima (poput obilježavanja Svjetskog dana sporta, natjecanje između starijih odgojnih skupina vrtića u Belom Manastiru, Branjinom Vrhu i Šećerane), borilištima i klubovima te sudjelovanje na olimpijadi dječjih vrtića na kojoj djeca ovog vrtića redovito sudjeluju.

Osim vrtićke skupine, u okviru novo renoviranog doma planiran je prostor za boravak i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju, senzornu sobu za razvijanje osjetila i osiguravanje psihofizičkog napretka djece namijenjenu za terapije i senzornu integraciju za djecu s poteškoćama u razvoju koja u Belom Manastiru i prigradskim naseljima trenutno ne postoji. Posebno prilagođen prostor služiti će za svakodnevne terapeutske aktivnosti korisnika koji će biti vođeni od strane fizioterapeuta i radnog terapeuta. U radu senzorne sobe sudjelovati će i stručni suradnik – defektolog dva puta tjedno. Planirane su i stručne edukacije za sve novozaposlene osobe. Za roditelje korisnika i lokalnu zajednicu planirano je održavanje seminara za upoznavanje s problematikom djece s teškoćama u razvoju, njihovim potrebama i terapijom kao i različitih drugih aktivnosti edukativnog karaktera koje će služiti podizanju razine svijesti lokalne zajednice o izazovima rada s djecom s teškoćama u razvoju.

tamburaski divani

Ostale vijesti

EU - Romske kuće
Četvrtak, 23 Travanj 2020
U Općini Darda u tijeku je provedba projekta „Kuće u Romskom naselju“ koji traje do 2020....
Javni poziv
Ponedjeljak, 29 Lipanj 2020
Predmet neobvezujućeg javnog poziva jest iskazivanje interesa osoba mlađih od 25 godina,...
Dnevni centar
Četvrtak, 11 Lipanj 2020
pdgiU Društvenom centru u Belom Manastiru Udruga P.G.D.I. organizirala je početnu konferenciju i...
Dežurna ambulanta
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020
Osoba koje sumnjaju na zaraženost koronavirusom mogu se javiti u ambulantu DZ-a Belom Manastir,...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić