Subota, 20 Srpanj, 2019

Svjetski dan vlažnih staništa u PP Kopački rit


Svjetski dan vlažnih staništa obilježiti ćemo u ponedjeljak, 4. veljače 2019. u 12 h na Prijemnom centru Parka u Kopačevu bogatim programom.

-Prezentacija likovnih i literarnih radova učenika eko škole OŠ Bilje s temom močvarnih staništa
-Predstavljanje rezultata zimskog prebrojavanja ptica – JU Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ
-Predstavljanje rezultata zimskog prebrojavanja ptica – Park prirode Kopački rit
-šetnja Parkom uz promatranje ptica

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru usvojena konvencija o očuvanju vlažnih staništa.  Kopački rit uvršten je na listu svjetski značajnih vlažnih staništa 1993. godine, a na listi se u Hrvatskoj  još nalaze PP  Lonjsko polje, PP Vransko jezero, delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka.  

Vlažna staništa izuzetno su ugrožena na svjetskoj razini i to ponajprije zbog isušivanja močvara, utvrđivanja vodenih tokova i zbog zagađenja, a s druge strane, upravo su vlažna staništa nezamjenjiva za život brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Od 1900. godine nestalo je čak 64% močvarnih staništa u svijetu, a u njima živi oko 40% svih vrsta.  Vlažna staništa su ključna za ublažavanje klimatskih promjena što je i tema ovogodišnjeg Dana vlažnih staništa. Ona utječu povoljno na ublažavanje klimatskih promjena na više načina. Močvare prirodno apsorbiraju i skladište CO2 (dok ga isušene močvare otpuštaju), što je osobito važno kada se zna da je nivo CO2   u našoj atmosferi narastao za 40% u odnosu na pred-industrijsko vrijeme.  Vlažna staništa također ublažavaju suše, služe kao rezervoari i pročistači podzemnih voda, sprječavaju poplave.


U Kopačkom ritu, vrijednom ornitološkom području, u kojem je zabilježeno 300 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene na svjetskoj razini, redovito se obavlja zimsko prebrojavanje ptica, kao mjera praćenja stanja, očuvanja i upravljanja populacijama ptica močvarica.  Zbog ubrzanog nestajanja močvarnih staništa u cijelom svijetu, upravo su ptice močvarice posebno ugrožene, pa se njihovim prebrojavanjem i usporedbom s prethodnim godinama  prati njihova brojnost na lokaciji i stabilnost eko-sustava. Prebrojavanje obavlja Stručna služba Parka  u suradnji s kolegama iz  Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. Prebrojavanje se obavlja na području cijelog parka: u posebnom zoološkom rezervatu, uz rijeke Dunav i Dravu, na području Vemeljskog Dunavca, kanala Čarna, na bari Semenča i po nasipima i poljoprivrednim površinama.  U prolasku prije utvrđenim transektima, koriste se terenskim vozilima, čamcem, mnoge prolaze i pješice, a prebrojavanje na Dravi i Dunavu vrši se s brodova. 

Foto: Hrvoje Domazetović
tamburaski divani

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić