Najbolje graševine Hrvatske kušajte u Osijeku 27. svibnja!

Krenite u Osijek na GO i otkrijte sve nijanse hrvatske vinske perjanice na međunarodnoj konferenciji
“GO – Graševina Osijek” koja se održava 26. i 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje.


Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 %
ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi
se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški
rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim
imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih
vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima,
posebno Slavonije i Podunavlja.
Tijekom konferencije razgovarat će se o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu
vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo.
Uz dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kao organizatora, s
nama su najvažniji sugovornici na temu ove cijenjene vinske sorte – Vlado Krauthaker, Saša Špiranec,
prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Đuro Horvat, Mario Meštrović, prof. dr. sc. Dragan Kovačević i
drugi.

Nakon središnjeg programa konferencije, 27. svibnja u večernjim satima družimo se u Perivoju
kralja Tomislava na Večeri vina i umjetnosti.


Organizator konferencije je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a partneri Turistička
zajednica Osječko – baranjske županije i Udruga Graševina Croatica. Konferencija je dio projekta
“Wine Tour Across Borders” sufinanciranog kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska.
U nastavku dostavljamo program događanja.

Sudjelovanje na središnjem danu konferencije je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta
ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com