Održana još jedna Kulinijada

Najveća manifestacija kulina u Hrvatskoj i ove je godine održana u Jagodnjaku. Po svim kriterijima, a kako je ocijenilo peteročlano povjerenstvo između 119 uzoraka, najbolji kulen napravio je Nikola Barišić iz Valpova.

Barišić za sebe kaže da se amaterski bavi tim poslom te da kulene ne prodaje, nego ih proizvodi samo za obitelj i prijatelje. Ističe kako je lani na istoj manifestaciji bio treći, a pretprošle godine drugi. 2008. bio je i šampion na ocjenjivanju kulena u HGK, županijskoj komori u Osijeku, a to smatra svojevrsnim prvenstvom Hrvatske.

Osim ocjenjivanja uzoraka kulena, posjetitelji su uživali u kulturnom i zabavnom programu koji je pripremila Općina Jagodnjak. Nakon svečanog otvorenja Kulinijade uslijedio je defile konja i konjskih zaprega, te smotra folklornih društava. Bila je tu još i likovna kolonija, škola orijentacije, natjecanje u cigan pečenju i za kraj koncert Divljih Jagoda.

“Cilj Kulinijade je promocija i predstavljanje kulina kao izvornog i autohtonog slavonsko-baranjskog proizvoda te poticanje proizvodnje ovog tradicionalnog gastro specijaliteta.” ističu u Općini.