Špek-fileki (tripice)

Sastojci:
800 g kuhanih tripica
200 g sjeckanog luka
1 ravna žlica slatke mljevene paprike
1 žlica pirea od rajčice ili 100 g pelata
40 g masti ili ulja
100 g kockica dimljene slanine (ili ostataka pršuta)
2 vrhom pune žlice krušnih mrvica ili brašna
2 češnja češnjaka
sjeckani peršin i mažurana
lovorov list
sok 1 limuna
1 dl bijelog vina
oko 6 dl juhe ili vode za dolijevanje
40 g parmezana
sol i papar

 

 

 Priprema: Svježe tripice prije pripreme kuhajte oko 4 sata, a vrijeme možete skratiti ako ih kuhate u ekspres loncu. Tripice kuhanjem gube na težini, pa vam za 700 do 800 grama kuhanih treba oko 1,5 kg svježih tripica. Kuhajte ih zajedno s povrćem za juhu (mrkvom, celerom, peršinom), paprom u zrnu, majčinom dušicom i, nezaobilaznim, lovorovim listom.
Ako imate zamrznute tripice koje su već djelomično kuhane, vrijeme kuhanja uz spomenute začine bit će kraće. Postupak: Svježe tripice sasvim mekano skuhajte na način opisan u pripremi, zatim ih narežite na rezance duge 4 cm. Začinite ih uljem, senfom, octom, solju i paprom. Rajčice i paprike narežite na kockice, zatim ih zajedno s lučicama, grahom, sjeckanim češnjakom i peršinom primiješajte u salatu. Salatu prema potrebi dodatno začinite, ukrasite i poslužite.