Dizano tijesto:
500 g brašna
1 instant kvasac
2 jaja
prstohvat soli
200 ml mlaćenice (ili jogurta 0,9m.m.)
150 g posnog svježeg sira (10% m.m.)
1 prstohvat šećera
50 g naribanog sira ementalera
Nadjev:
4 glavice mladog luka srednje veličine
malo ulja
600 g špinata
malo papra
malo soli
2 tvrdo kuhana jaja
100 g fetta (ovčjeg) sira
50 g naribanog ementalera
Umak:
250 g kiselog vrhnja
20 g duboko smrznutog (ili svježe nasjeckanog) začinskog bilja
malo soli
1 žlica kečapa
2 kisela krastavca, sitno nasjeckana
Dobro pomiješajte brašno s kvascem. Dodajte mlaku mlaćenicu i ostale sastojke pa ručnom miješalicom (lopaticama) izradite tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom da uzlazi dok mu se volumen ne udvostruči.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk te ga prepržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte blanširani špinat, papar i sol te uz miješanje dalje pržite još minutu. Skinite s vatre i pustite da se ohladi. Jaja nasjeckajte na komadiće i dobro ih umiješajte zajedno s fettom, koju ste narezali na komadiće.
Tijesto razvaljajte na debljinu oko 6 cm i narežite na 24 komada iste veličine.
Pobrašnite ruke, razvucite komadiće tijesta te na njih stavite malo nadjeva. Rubove tijesta uzdignite i pažljivo pritisnite iznad nadjeva. Tako pripremljene buhtle stavljajte u kalup za nabujak.
Neka odstoje na toplom oko 30 minuta pa stavite kalup u donju polovicu zagrijane pećnice.
Za umak dobro izmiješajte sve sastojke i poslužite ga s buhtlama.
S nadjevom od kobasica:
Sitno nasjeckane kobasice od miješanog mesa (250 g) pomiješajte sa 20 g duboko zamrznutog talijanskog začinskog bilja, uz dodatak 1 jajeta, 3 šampinjona nasjeckana na sitno i 50 g naribanog sira ementalera.