Princ Charles u Kopačkom ritu kušao fiš i rezance s makom

Nakon osječke Tvrđe, princ Charles posjetio je Eko centar Zlatna greda, gdje su ga tamošnji aktivisti upoznali sa svojim radom na zaštiti prirode i održivom razvoju, pogledao je i tradicijsku tehniku potkivanja konja, a osoblje restorana Kormoran prezentiralo mu je domaću kuhinju na otvorenome. Prijestolonasljednik je kušao fiš paprikaš te rezance s makom, dok je grah samo omirisao, a sve je zalio vrhunskom beljskom graševinom.
Nakon što se na nasipu Zlatna Greda upoznao s biološkom raznolikošću i ekosustavima, princu od Walesa predstavljene su tehnike tradicijskog ribolova stanovnika Kopačeva. Princ Charles razgledao je i izradu instalacije bicikla, koju su umjetnici iz projekta “Land Art” djelomično izradili od slame, a koja je dio umjetničkih postava duž međunarodne biciklisktičke staze “Panonski put mira”, koji simbolizira umjetnost, održivi razvoj i prekograničnu suradnju, i jedno je od prvih središta cikloturista u Hrvatskoj. U prezentacijskoj dvorani Eko centra princ je nazočio edukaciji učenika o zaštiti prirode i održivom razvoju, u kojoj su, kroz raspravu odlučivali o najboljim modelima suživota s prirodom i metodama očuvanja biološke raznolikosti. U kovačkoj radionici princu Charlesu predstavljene su tradicionalne tehnike kovačkog obrta, poput izrade potkova te priprema nekoliko tipičnih jela hrvatskog podunavlja poput šarana u rašljama, jela u kotlićima, ribljeg paprikaša i čobanaca te jela u zemljanom loncu, a isprobao je riblji paprikaš i tijesto s makom.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ivica Getto Glas Slavonije