Seljačka kuhinja: najposjećeniji događaj do sada

U petak su se u Lugu, u Baranji, susreli predstavnici Mađara iz Karpatskog bazena: zajedno su kuhali timovi iz Vojvodine, Transilvanije, Partiuma, Zakarpatske oblasti, Felvidéka, Prekmurja, Mađarske i Hrvatske, pokazujući različite verzije paprikaša od piletine na gastronomskom natjecanju Gazdinskog kruga DZMH, pod nazivom „Seljačka kuhinja”.

Najvažniji zadatak Gazdinskog kruga DZMH je ujediniti poljoprivrednike Mađare u Hrvatskoj i pružiti im podršku, uz naglasak na očuvanje seoskih tradicija. Već godinama organiziraju natjecanje u kuhanju pod nazivom „Seljačka kuhinja”, na kojem sudionici svaki put iskušavaju svoje vještine u pripremi drugačijih tradicionalnih jela, iako je primarni cilj događanja izgradnja odnosa.

U Lugu su se susrele brojne regije, ali su svi govorili istim jezikom

Ovogodišnja „Seljačka kuhinja” održana je u petak u dvorištu mjesnog Doma mladih u Lugu.

– Naš događaj je tijekom godina dosegao razinu na kojoj dolaze timovi iz svih krajeva Karpatskog bazena, a tako je i ove godine: gosti su stigli iz Prekmurja, Felvidéka, Transilvanije, Partiuma, Zemlje Sekelja, Vojvodine i Mađarske, a naravno, prisutni su i domaći iz mađarskih naselja Baranje i Slavonije. Prema našim procjenama, ovogodišnja „Seljačka kuhinja” oborila je sve rekorde – izjavio je za naš list Atila Sabo, predsjednik Gazdinskog kruga.Tema ovogodišnjeg natjecanja u kuhanju bio je paprikaš od piletine, kojeg je svaki tim trebao pripremiti prema vlastitom ukusu, na način karakterističan za svoju regiju.- Možda naš paprikaš od piletine neće biti puno drugačiji od onoga na kojeg su ovdje navikli, ali pripremamo i iznenađenje, imamo nekoliko jela inspiriranih peradima koja ćemo poslužiti kao predjelo ili desert – izjavio je za naš list István Varga, poljoprivredni savjetnik Zaklade Pro Agricultura Carpatika iz Zakarpatske oblasti. O svojoj udruzi rekao je da pruža veliku pomoć u rješavanju problema poljoprivrednika Zakarpatske oblasti, jer je poljoprivredna proizvodnja u rasulu zbog rata u regiji. Kako je rekao, u ovim teškim vremenima čovjek mora imati više izvora prihoda kako bi se snašao, pa tako svi članovi njihovog tima imaju neku vezu s poljoprivredom – rekao je sugovornik koji se bavi vinarstvom.

Dok je tim iz Zakarpatske oblasti stalni sudionik „Seljačke kuhinje”, na ovaj događaj je po prvi put došao tim mladih iz Partiuma (Rumunjska).

Iako je ovo naše prvo kuhanje ovdje u Hrvatskoj, imamo jako dobar odnos s Gazdinskim krugom, Atilu Saboa već smo sreli na raznim događanjima. Posebnost našeg paprikaša od piletine je u tome što svi sastojci dolaze od poljoprivrednika iz Transilvanije, a ovdašnju piletinu začinili smo vlastitim začinima. Nadamo se da će se svidjeti žiriju – izjavio je Szabolcs Sallak, poljoprivredni savjetnik udruge Pro Agricultura iz županije Beszterce-Naszód. Timovi su na svojim stolovima poslužili razne nareske, kolače, vino i rakiju, tako da nitko prisutan na događanju nije ostao gladan niti žedan.

Umjesto veselja, tužno sjećanje

Prije proglašenja rezultata, Atila Sabo pozdravio je goste. Tužno je rekao da „svi znaju zašto ovog puta nije bilo mjesta za zabavu u programu”. Minutom šutnje odali su počast državnom tajniku za nacionalnu politiku Árpádu Jánosu Potápiju.

János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, obratio se okupljenima, naglasivši da iz obilja koje krasi stolove i kotliće sudionika i čemu svjedočimo, očito „dobro živimo i trebamo biti sretni što nas dragi Bog štiti i čuva.” Zahvalio je organizatorima na njihovom trudu i realizaciji visokokvalitetnog programa.

Balázs Mészáros, voditelj Odjela za suradnju u Karpatskom bazenu Ministarstva poljoprivrede Mađarske, kao glavni govornik na događaju, pohvalio je rad Gazdinskog kruga DZMH. Izrazio je zahvalnost organizaciji zbog toga što okuplja mađarske poljoprivrednike i proizvođače u jedinstveni savez, jačajući ih i kao pojedince i kao grupu. Kako je rekao, nastoje stvoriti prilike u kojima se poljoprivrednici i njihove obitelji mogu susretati, kroz zajedničke programe upoznavati jedni druge i razmjenjivati iskustva.

Divno je vidjeti mađarski narod Karpatskog bazena okupljen na „Seljačkoj kuhinji”, koja je sada postala dio svijesti i kalendara mađarskih poljoprivrednika izvan granica. Ovaj događaj potvrđuje našu pripadnost i sve jaču povezanost mađarskog naroda i poljoprivredne zajednice Karpatskog bazena – rekao je Balázs Mészáros.

Najbolji paprikaš od piletine pripremio je Jožef Kelemen iz Luga

Na kraju je riječ preuzeo Erik Munk, predsjednik ocjenjivačkog suda gastronomskog natjecanja. Istaknuo je kako su na stolovima pronašli okuse iz cijelog Karpatskog bazena te su kušali izvrsna jela. Timovi iz Zakarpatske oblasti, Felvidéka i Partiuma dobili su posebne nagrade jer su, prema ocjeni žirija, najljepše ukrasili svoje stolove.

Treće mjesto na ovogodišnjem natjecanju osvojio je Tibor Ač iz Vinkovaca, drugo mjesto Šandor Tolnai iz Luga, dok je najbolji paprikaš od piletine pripremio Jožef Kelemen, također iz Luga.

Ovogodišnju „Seljačku kuhinju” uveličali su svojim prisustvom i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Nóra Szirmai, referentica Ministarstva poljoprivrede Mađarske za suradnju u Karpatskom bazenu, te Hajnalka Paliž Toth, ravnateljica Zaklade Economica Hungarica.

Prijevod: Izabela Šegota/ Izvor: kepesujsag.com