Srneći ragu s kremastim savojskim kupusom, slaninom i rizlingom ne zvuči baš kao tipičan objed u svemiru, no upravo će takav gurmanski obrok njemački astronaut Matthias Maurer ponijeti sa sobom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).
Ali odluku o tomu nije donio on već gledatelji koji su se uključili u anketu javne televizije u Maurerovoj rodnoj saveznoj pokrajini Saarskoj, poznatoj po krepkoj hrani i finim vinima.
Oko 5000 ljudi sudjelovalo je u izboru najboljeg “jela za posadu”, a pobijedio je chef Christian Heinsdorf iz restorana Taverne Borg u gradiću Perlu, smještenom na tromeđi s Francuskom i Luksemburgom.
“Drago mi je što smo ovim natjecanjem dali na važnosti rodnome kraju Matthiasa Maurera”, rekao je glavni direktor Europske svmirske agencije (ESA) Jan Woerner.
Drugo su mjesto podijelili gulaš od divljači s dinjom i tradicionalne krvavice s hrenom, jabukom i povrćem.
Maurera o “omiljenom jelu” nitko ništa nije pitao i moći će ga prvi put kušati tek na ISS-u.
On će, s još troje Amerikanaca činiti posadu SpaceX-3 koja će s Cape Canaverala prema ISS-u poletjeti u rujnu iduće godine.