Svjetski dan knedli, poslastice s tradicijom dugom preko 2000 godina, obilježava se 8. rujna, sa ciljem očuvanja knedli u njihovu tradicionalnom obliku sa šljivama i marelicama, te motivirati ljubitelje da nastave razvijati njihovu proizvodnju.
Ljubitelji knedli iz 42 zemlje širom cijelog svijeta podržali su inicijativu za pokretanje Svjetskog dana knedli, koji se održava svake godine 8. rujna, priopćili su u utorak iz lokala “Ferdinand knedle”.
Datum obilježavanja nosi trostruku simboliku – simbolizira vrijeme kada šljiva sazrijeva, pa se rujan smatra mjesecom knedli. Osim toga, dvije knedle čine oblik broja “8”, a kada se “8” postavi u horizontalni položaj dobije se znak za beskonačnost, što je dobar pokazatelj dugotrajnosti i potencijalne beskonačnosti tradicije ovoga jela, ističu “Ferdinand knedle”.
Na knedlama su odrasle stotine generacija u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i ostalim europskim zemljama. Ljudi iz tih zemalja danas žive širom svijeta, zbog čega se „Svjetski dan knedli“ može slaviti na svim kontinentima.
Knedle je, primjerice, obožavao car Ferdinand I, pripremale su se i na dvoru bana Jelačića, a njihov je ljubitelj bio i Nikola Tesla.
Organizatori obilježavanja Dana knedli poručuju ljubiteljima kako je jedan od najboljih načina proslave tog dana da u svojim domovima pripreme knedle po receptu mama ili baka.
Izvor: Hina
Recept:
Sastojci:
1 kg krumpira
300 g pšeničnog glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 žličica soli
Za nadjev:
20 komada šljiva
6 žličica šećera
1 žličica cimeta u prahu
Za posip:
50 ml ulja (ili maslaca)
6-7 žlica krušnih mrvica
1 vanilin šećer
Priprema:
1. Krumpir operite, stavite ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte žličicu soli pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok krumpir ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krumpir ocijedite, ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
2. U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodavajte brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
3. U manjoj zdjelici izmiješajte šećer s mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
4. U dubljem loncu zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i žlicu ulja pa ubacite knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.
5. U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte krušne mrvice pa ih pržite do zlatnosmeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer.
Knedle pospite prženim krušnim mrvicama (ili ih uvaljajte dobro u krušne mrvice u tavi) i poslužite još tople, posute cimetom. Dobar tek!
recept: punkufer.dnevnik.hr