Torta od svježeg sira s borovnicama

Sastojci:
200 g glatkog Revita brašna
110 g maslaca
70 g šećera u prahu Revita
1 žumanjak
malo Revita soli
ribana korica 1/2 limuna

Nadjev:
330 g posnog svježeg Revita sira
3 žumanjka
110 g Revita šećera u prahu
sok 1/2 limuna
300 g borovnica
1 čašica voćnog likera (od borovnica)
6 listova želatine
5 dl slatkog vrhnja
Revita šećer u prahu za posip

 

 

Priprema: Pećnicu ugrijte na 200°C. Od svih sastojaka za tijesto brzo umijesite prhko tijesto. Ostavite ga 2 sata u hladnjaku. Tijesto razdijelite u dva jednaka dijela pa, na radnoj površini posutoj brašnom, svaki istanjite valjkom u krug velik poput okruglog kalupa za tortu. Jedan po jedan razvučeni list tijesta prenesite na lim obložen papirom. Pomoću kalupa tek naznačite krug na tijestu pazeći da ga ne izrežete do kraja. Na nekoliko mjesta tijesto izbodite vilicom i svaku oblatnu odvojeno pecite 8 minuta do svijetle boje. Dok je pečeni list tijesta još vruć, oprezno mu odrežite neravne rubove i ohladite. Ovaj postupak ponovite i s drugom oblatnom jedino je nakon pečenja i obrezivanja odmah narežite na 12 kriški. Borovnice pomiješajte s likerom i ostavite da se dobro prožmu. Postupak:Donju, cijelu oblatnu položite na dno obruča (od kalupa). Za nadjev glatko pomiješajte pasirani Revita svježi sir sa žumanjcima, prosijanim Revita šećerom u prahu i limunovim sokom. U hladnoj vodi namočite želatinu. Od slatkog vrhnja istucite čvrsti šlag. Dobro ocijedite želatinu, otopite ju u malo vruće vode pa je zajedno s borovnicama i kremom od sira primiješajte šlagu. Tim nadjevom napunite kalup, a površinu kreme lijepo poravnajte. Tortu ostavite u hladnjaku 4 sata. Zatim je oprezno oslobodite iz kalupa i prekrijte s 12 kriški koje ste obilno posuli Revita šećerom u prahu. Kolač do kraja prerežite vrućim nožem i poslužite.