Vegetina pogača

Za tijesto:

500 g Pšeničnog glatkog brašna

200-250 ml mlake vode

50 ml maslinovog ulja

20 g svježeg kvasca

1 žličica soli

Za nadjev:

1 limenka Pelata (800 g)

100 g luka

50 ml maslinovog ulja

100 g zelenih maslina

1 vezica peršina

timijan

bosiljak

1 žličica šećera

1 žličica Vegete

Priprema :
Luk narežite na kolutiće, pelate nasjeckajte na kockice i stavite na zagrijano ulje. Kratko propirjajte, dodajte šećer, timijan, bosiljak i žlicu Vegete. Pirjajte dok tekućina ne ispari. Na kraju dodajte narezane masline i nasjeckani peršin pa ostavite da se ohladi. Kvasac razmutite s malo šećera i tople vode te ostavite neka se diže.U prosijano brašno dodajte ulje, sol, dignuti kvasac pa uz dodavanje tople vode umijesite glatko tijesto. Razdijelite ga na dva dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u namazan i pobrašnjen lim (ø 32 cm). Rubove tijesta malo podignite i po površini tijesta rasporedite pripremljeni nadjev od rajčice. Drugi dio tijesta također razvaljajte i stavite ga preko nadjeva. Površinu izbodite vilicom i ostavite 10 minuta neka se diže. Pogaču pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 do 50 minuta. Nakon pečenja poškropite je vodom, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se malo ohladi.