Četvrtak, 23 Svibanj, 2019

8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem


Na održanoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški predstavljeni su dosadašnji projekti koji se razvijaju na području pet slavonskih županija te su najavljena nova ulaganja u rast i razvoj istoka Hrvatske. Od prošle sjednice održane u Pakracu ugovoreno je 1,2 milijarde kuna novih projekta. - Osim intenziviranja povlačenja sredstava, nastavili smo raditi i na fiskalnim i administrativnim rasterećenjima gdje putem tri vala rušenja administrativnih barijera radimo na rasterećenju građana i gospodarstva u iznosu od 8,5 milijardi kuna – rekao je prilikom otvorenja sjednice Savjeta predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Osječko-baranjska županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem s oko 3,5 milijarde kuna. Novom klasifikacijom statističkih regija, rekao je predsjednik Vlade, sve će slavonske županije imati mogućnost povlačiti i više bespovratnih sredstava iz europskih fonova. Projekte u poljoprivredi predstavio je Tomislav Tolušić, najavivši nova ulaganja u izgradnju hladnjača i sustava navodnjavanja, te stipendije za studente svih poljoprivrednih smjerova u Slavoniji.
- Upravo su sustavi navodnjavanja osnovna infrastruktura za razvoj intenzivne poljoprivrede i Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na razvoju novih projekata te ih prijavljuje na natječaje Ministarstva. Iz istog smo razloga prijavili i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće za čije smo sufinanciranje danas potpisali ugovor na sjednici Savjeta. Izrada projektne dokumentacije stajat će nešto više od dva milijuna kuna, a 85% se sufinancira upravo iz Projekta Slavonija – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.  U ime Osječko-baranjske županije župan Anušić je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta sukladno uvjetima i kriterijima programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini u iznosu od gotovo 380 tisuća kuna.

I projekt „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ te je za isti potpisan ugovor o dodjeli 85% bespovratnih EU sredstava od ukupno 7,5 milijuna kuna koliko je projekt vrijedan.

Najvrijedniji danas potpisani ugovor je za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“, ujedno i jedan od najznačajnijih projekata za istok Hrvatske. Ukupna vrijednost pripreme projektno-tehničke i studijske dokumentacije je nešto više od 35 milijuna kuna, od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 30 milijuna kuna dok će ostala sredstva osigurati Ministarstvo zdravstva. - Postojeći KBC nije adekvatan za ove standarde pružanja zdravstvenih usluga, a ovaj ugovor vrijedan 30 milijuna kuna otvara nam vrata prema novom. Ta su sredstva osigurana za pripremu potrebne dokumentacije i osiguravanje savjetodavne pomoći u potrebnim područjima. Time ćemo doprinijeti učinkovitoj pripremi cjelokupne dokumentacije kako bi osigurali što kvalitetniju zdravstvenu skrb svim pacijentima koji će boraviti u novom KBC-u – rekao je župan Anušić.

Potpisan je i Ugovor o tehničkoj pomoći Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije kojim se stvaraju preduvjeti za rad djelatnika Agencije na svim strateškim projektima važnim za razvoj Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna.  Na sjednici Savjeta predstavljeno je i izvješće Svjetske banke o stanju gospodarstva u Slavoniji, Baranji i Srijemu te su iznesene preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na ICT sektor i drvno-prerađivačku industriju. Glavne preporuke Svjetske banke odnose se na udruživanje resursa radi poboljšanja kvalitete i opsega investicija, smanjenje parafiskalnih nameta i uređenije poslovno okruženje s ciljem povećanja konkurentnosti i ulaganja te usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je kako je za pet slavonskih županija sveukupno do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna što iznosi više od 50% ukupno dostupnih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Također je rekla kako je najavljeni projekt „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ u pripremi te dodala da će isti predstaviti na idućoj, 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. 

- Projekt Slavonija, Baranja i Srijem poprima konkretne obrise, potpisali smo važne i konkretne projekte, zato je bitno naglasiti da je ovo kompleksan i dugoročan posao. Mi kao župani moramo na pravi način artikulirati potrebe prema Vladi RH i ministarstvima koji u ovom trenu imaju doista sluha za naše projekte i potrebe što su, između ostalog, pokazali spremnošću da zajednički podupru zasigurno najveći projekt na istoku Hrvatske, a to je izgradnja novog KBC-a – zaključio je župan Anušić.Izvor: OBŽ

Najave

Četvrto predavanje „Grof Monte Cristo – položaj žene i ženski likovi“
Centar za kulturu Grada Belog Manastira organizira...
Vlaška posla-predstava
Centar za kulturu Grada Belog Manastira, organizira...
Baranja Trail
Baranja night trail je noćna utrka ukupne duljine 13 i...

Radio Baranja Uživo

Posljednje Vijesti

Projekti kanalizacije u Baranji
Srijeda, 24 Travanj 2019
Za sada u Baranji mogućnost priključka na kanalizaciju imaju mještani Belog Manastira,...
Rob: Bazeni možda iz Intervencijskog plana
Utorak, 16 Travanj 2019
Nakon novih pregovora u Ministarstvu regionalnog razvoja postalo je izgledno, kako bi...
Budi se poslovna zona u Bilju
Petak, 12 Travanj 2019
Točno prije dvije godine tvrtka Ricardo je predstavila dvije investicije vrijedne 4,5...

Ostale vijesti

Natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi
Petak, 12 Travanj 2019
Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi na području Grada...
Novi projekti energetske obnove OBŽ
Srijeda, 10 Travanj 2019
Na konferenciji za medije u Osječko-baranjskoj županiji župan Ivan Anušić sa suradnicima...
400 nezaposlenih manje nego u ožujku
Srijeda, 10 Travanj 2019
Početak sezonskih radova donio je zastavljanje porasta nezaposlenih u Baranji, a s obzirom na...
Fuštin: Veliki pad broja korisnika socijalne...
Utorak, 09 Travanj 2019
U posljednje tri godine broj korisnika zajamčene minimalne naknade u Centru za socijalnu skrb...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić