Utorak, 21 Siječanj, 2020

Osnovan Institut za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije


U prvim danima ove godine održana je osnivačka skupština Instituta za razvoj odnosa Hrvatske i Srbije (IROHS), civilne organizacije osnovane radi unaprjeđenja, proučavanja i istraživanja odnosa dviju država, za čijeg je predsjednika izabran bivši SDP-ov saborski zastupnik Damir Rimac."U IROHS-u smo mišljenja da samo razumijevanjem prošlosti možemo graditi bolju i kvalitetniju budućnost ovih prostora, zvao se on region, regija, prostor srednje ili jugoistočne Europe. Osnivačka skupština Institurta održana je u Vinkovcima
Već duže vrijeme u javnom prostoru se u obje države premalo govori o tehnologijama, obrazovanju, gospodarstvu, mobilnosti, kulturi, održivom razvoju, kvalitetama koje postoje i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Rimac
Kao motiv osnivanja Instituta naveo je i obostranu razmjenu iskustava i transfer znanja, što je, istaknuo je, potrebno i Hrvatskoj i Srbiji. Dodao je kako je namjera te organizacije kroz djelovanje na odnose Hrvatske i Srbije "zatvoriti spomenar, a otvoriti planer".

Dijalog pa konkretizacija projekata

Jedan od prvih koraka IROHS-a bit će upućivanje dopisa predsjednicima država, parlamenata i vlada dviju država, kao i svim ostalim mjerodavnim institucijama u svrhu uspostave komunikacije. Uspostava  suradnje sa sličnim civilnim organizacijama i početak dijaloga plan je za prvi dio ove godine, dok je u drugom djelu godine cilj konkretizirati određene projekte, napomenuo je Rimac.

Kao cilj je naveo i privući što više ljudi s kvalitetnim idejama koje mogu doprinijeti boljim odnosima Hrvatske i Srbije na brojnim područjima, posebice gospodarskom.

"Ukoliko usporedimo samo gospodarske podatke o vanjsko-trgovinskoj razmjeni (za prvih 11 mjeseci 2019.) Hrvatske i EU-27, tada je vidljiv deficit od 7,5 milijardi eura. U isto vrijeme razmjena sa zemljama CEFTA-e, čiji je Srbija član, pokazuje suficit od gotovo jedne milijarde eura. Vanjsko-trgovinska razmjena sa Srbijom je slaba i treba ju povećati u budućim razdobljima", ustvrdio je.

Povećati trgovinsku razmjenu za 100 do 120 posto

Kazao je da su se izvoz iz Hrvatske i uvoz iz Srbije u prvih 11 mjeseci prošle godine kretali oko 500 milijuna eura, s time da je izvoz iz Hrvatske bio veći pa je ostvaren suficit od 64 milijuna eura.

"S gospodarskog gledišta nema nikakvih ograničenja da se u sljedeće dvije do tri godine vanjsko-trgovinska razmjena Hrvatske i Srbije ne poveća za 100 do 120 posto, te da vrijednost izvoza ne pređe milijardu eura, čime bi suficit sa zemljama CEFTA-e bio preko dvije milijarde eura. Dakle, samo u tome djelu Hrvatska bi mogla profitirati", poručio je Rimac.

Prioritet mu je i uspostava suradnje na području očuvanja kulturne baštine, obrazovanja i različitih tehnologija te održivog razvoja i prevencije katastrofa.
Hina

Radio Baranja Uživo

Posljednje Vijesti

Edukacija o Lifestyle medicini
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020
Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, Dom zdravlja...
Vozači oprezno!
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020
Kao i prethodnih godina i ove godine na području Osječko – baranjske županije 22....
''Aktivni u zajednici'' 2020.
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020
Zaklada Slagalica nastavlja s programom „Aktivni u zajednici“ 2020. te poziva sve...

Ostale vijesti

Dani poslova u turizmu
Nedjelja, 19 Siječanj 2020
Četvrti „Dani poslova u turizmu“ i prva Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje...
U Brifingu o PP BM
Utorak, 14 Siječanj 2020
Prošla je godina za Policijsku postaju Beli Manastir i rad djelatnika na terenu bila bolja u...
'Mađari u Domovinskom ratu'
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020
Na inicijativu predsjednika Vijeća mađarske nacionalne Manjine Grada Zagreba Zoltana Balaža...
Upozorenje! Internetske prijevare
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020
Iz Policijske uprave osječko-baranjske upozoravaju kako je u posljednje vrijeme primijećen...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić