Srijeda, 19 Lipanj, 2019

Novi projekti energetske obnove OBŽ


Na konferenciji za medije u Osječko-baranjskoj županiji župan Ivan Anušić sa suradnicima predstavio je nove projekte energetske obnove javnih i obrazovnih ustanova. Do sada je završena obnova čak 19 zgrada škola na području cijele županije čija je ukupna vrijednost više od 62 milijuna kuna.

Projekte je sa 60% sredstava financirala Europska unija,  a ostala sredstva osigurana su iz državnog proračuna putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te županijskog proračuna.

Kao najveću završenu investiciju župan je istaknuo Graditeljsko-geodetsku školu u Osijeku čija je obnova vrijedna nešto više od 10 milijuna kuna. Također su obnovljene škole u Valpovu, Vuki, Našicama, Dalju, Čepinu, Feričancima, Semeljcima,  Đakovu, Koški, Belom Manastiru, Petlovcu, Kapelni, Zmajevcu, Črnkovcima i Čemincu.

Završili smo jedan ciklus objekata kojima smo mi osnivači, govorimo o osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja i domovima za stare i nemoćne na području Osječko-baranjske županije. Osječko-baranjska županija je zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondovima EU financirala u potpunosti te projekte. Naš Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i projekte EU bio je zadužen za provedbu projekata kao i za pripremu novih s kojima krećemo u realizaciju rekao je župan Ivan Anušić.     


Na godišnjoj razini za završenih 19 zgrada ušteda na energentima iznosit će oko 2,8 milijuna kuna što su značajna sredstva koja je do sada za održavanje izdvajala Županija kao osnivač.

- Osim toga što smo učinili ugodniji boravak u školi i održavanje same nastave, kao i rad nastavnom osoblju, od derutnog stanja smo spasili značajan broj javnih objekata. Tu govorimo o objektima koji su stariji od 60 godina, a najstariji je bio 90 godina. Proteklih 20-30 godina bilo je vrlo malo investicija u održavanje samih objekata, koji danas, nakon obnove, izgledaju zaista reprezentativno – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte Eu Osječko-baranjske županije.

Pročelnica je istaknula kako je upravo Osječko-baranjska županija jedna od rijetkih koja je projekte završila u predviđenom roku s obzirom na nedostatak građevinskih radnika u cijeloj Hrvatskoj. Zadovoljstvo zbog obnovljenih škola iskazali su i ravnatelji i djelatnici. Županija kreće u realizaciju još 35 novih projekata, kojima će energetski obnoviti škole, domove zdravlja, domove za stare i nemoćne te našičku bolnicu. Osječki Dom za stare i nemoćne gdje će se obnoviti sve tri zgrade, najveća je investicija vrijedna više od 12 milijuna kuna. Ukupna vrijednost svih 35 novih projekata je gotovo 117 milijuna kuna, a ponovo ju sufinanciraju Županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te sa 60% sredstva Europske unije.

Svi bi projekti trebali biti završeni do 2021. godine, a obnova novih 35 zgrada javne namjene donijeti će nove uštede koje će iznositi i do 4 milijuna kuna.
- Ono što je bitno za Osječko-baranjsku županiju je velika ušteda u režijama, struji, grijanju i hlađenju i ponovno zadržavamo primat u broju i financijskim sredstvima koja su uložena u ove projekte  – kazao je župan.

Izvor: OBŽPosljednje Vijesti

Kramarić o brojnim investicijama u Brifingu
Utorak, 07 Svibanj 2019
Općina Kneževi Vinogradi i dalje je veliko gradilište, jer dolaskom ljepšeg vremena...
Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje...
Četvrtak, 25 Travanj 2019
Grad Beli Manastir objavio je Javni poziv za Program poticanja razvoja malog...
Projekti kanalizacije u Baranji
Srijeda, 24 Travanj 2019
Za sada u Baranji mogućnost priključka na kanalizaciju imaju mještani Belog Manastira,...

Ostale vijesti

8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Utorak, 16 Travanj 2019
Na održanoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški predstavljeni su...
Rob: Bazeni možda iz Intervencijskog plana
Utorak, 16 Travanj 2019
Nakon novih pregovora u Ministarstvu regionalnog razvoja postalo je izgledno, kako bi gradnja...
Budi se poslovna zona u Bilju
Petak, 12 Travanj 2019
Točno prije dvije godine tvrtka Ricardo je predstavila dvije investicije vrijedne 4,5 milijuna...
Natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi
Petak, 12 Travanj 2019
Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi na području Grada...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić