Srijeda, 19 Lipanj, 2019

8. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem


Na održanoj sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Novoj Gradiški predstavljeni su dosadašnji projekti koji se razvijaju na području pet slavonskih županija te su najavljena nova ulaganja u rast i razvoj istoka Hrvatske. Od prošle sjednice održane u Pakracu ugovoreno je 1,2 milijarde kuna novih projekta. - Osim intenziviranja povlačenja sredstava, nastavili smo raditi i na fiskalnim i administrativnim rasterećenjima gdje putem tri vala rušenja administrativnih barijera radimo na rasterećenju građana i gospodarstva u iznosu od 8,5 milijardi kuna – rekao je prilikom otvorenja sjednice Savjeta predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Osječko-baranjska županija prednjači u iznosu ugovorenih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem s oko 3,5 milijarde kuna. Novom klasifikacijom statističkih regija, rekao je predsjednik Vlade, sve će slavonske županije imati mogućnost povlačiti i više bespovratnih sredstava iz europskih fonova. Projekte u poljoprivredi predstavio je Tomislav Tolušić, najavivši nova ulaganja u izgradnju hladnjača i sustava navodnjavanja, te stipendije za studente svih poljoprivrednih smjerova u Slavoniji.
- Upravo su sustavi navodnjavanja osnovna infrastruktura za razvoj intenzivne poljoprivrede i Osječko-baranjska županija kontinuirano radi na razvoju novih projekata te ih prijavljuje na natječaje Ministarstva. Iz istog smo razloga prijavili i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće za čije smo sufinanciranje danas potpisali ugovor na sjednici Savjeta. Izrada projektne dokumentacije stajat će nešto više od dva milijuna kuna, a 85% se sufinancira upravo iz Projekta Slavonija – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.  U ime Osječko-baranjske županije župan Anušić je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta sukladno uvjetima i kriterijima programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2019. godini u iznosu od gotovo 380 tisuća kuna.

I projekt „Izrada dokumentacije za Gospodarski centar“ odobren je u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014–2020.“ te je za isti potpisan ugovor o dodjeli 85% bespovratnih EU sredstava od ukupno 7,5 milijuna kuna koliko je projekt vrijedan.

Najvrijedniji danas potpisani ugovor je za projekt „Priprema strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek“, ujedno i jedan od najznačajnijih projekata za istok Hrvatske. Ukupna vrijednost pripreme projektno-tehničke i studijske dokumentacije je nešto više od 35 milijuna kuna, od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 30 milijuna kuna dok će ostala sredstva osigurati Ministarstvo zdravstva. - Postojeći KBC nije adekvatan za ove standarde pružanja zdravstvenih usluga, a ovaj ugovor vrijedan 30 milijuna kuna otvara nam vrata prema novom. Ta su sredstva osigurana za pripremu potrebne dokumentacije i osiguravanje savjetodavne pomoći u potrebnim područjima. Time ćemo doprinijeti učinkovitoj pripremi cjelokupne dokumentacije kako bi osigurali što kvalitetniju zdravstvenu skrb svim pacijentima koji će boraviti u novom KBC-u – rekao je župan Anušić.

Potpisan je i Ugovor o tehničkoj pomoći Javnoj ustanovi Županijskoj razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije kojim se stvaraju preduvjeti za rad djelatnika Agencije na svim strateškim projektima važnim za razvoj Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti oko 32 milijuna kuna.  Na sjednici Savjeta predstavljeno je i izvješće Svjetske banke o stanju gospodarstva u Slavoniji, Baranji i Srijemu te su iznesene preporuke za rast i zapošljavanje s naglaskom na ICT sektor i drvno-prerađivačku industriju. Glavne preporuke Svjetske banke odnose se na udruživanje resursa radi poboljšanja kvalitete i opsega investicija, smanjenje parafiskalnih nameta i uređenije poslovno okruženje s ciljem povećanja konkurentnosti i ulaganja te usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je kako je za pet slavonskih županija sveukupno do sada ugovoreno 9,7 milijardi kuna što iznosi više od 50% ukupno dostupnih sredstava iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Također je rekla kako je najavljeni projekt „Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema“ u pripremi te dodala da će isti predstaviti na idućoj, 9. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. 

- Projekt Slavonija, Baranja i Srijem poprima konkretne obrise, potpisali smo važne i konkretne projekte, zato je bitno naglasiti da je ovo kompleksan i dugoročan posao. Mi kao župani moramo na pravi način artikulirati potrebe prema Vladi RH i ministarstvima koji u ovom trenu imaju doista sluha za naše projekte i potrebe što su, između ostalog, pokazali spremnošću da zajednički podupru zasigurno najveći projekt na istoku Hrvatske, a to je izgradnja novog KBC-a – zaključio je župan Anušić.Izvor: OBŽ

Posljednje Vijesti

Kramarić o brojnim investicijama u Brifingu
Utorak, 07 Svibanj 2019
Općina Kneževi Vinogradi i dalje je veliko gradilište, jer dolaskom ljepšeg vremena...
Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje...
Četvrtak, 25 Travanj 2019
Grad Beli Manastir objavio je Javni poziv za Program poticanja razvoja malog...
Projekti kanalizacije u Baranji
Srijeda, 24 Travanj 2019
Za sada u Baranji mogućnost priključka na kanalizaciju imaju mještani Belog Manastira,...

Ostale vijesti

Rob: Bazeni možda iz Intervencijskog plana
Utorak, 16 Travanj 2019
Nakon novih pregovora u Ministarstvu regionalnog razvoja postalo je izgledno, kako bi gradnja...
Budi se poslovna zona u Bilju
Petak, 12 Travanj 2019
Točno prije dvije godine tvrtka Ricardo je predstavila dvije investicije vrijedne 4,5 milijuna...
Natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi
Petak, 12 Travanj 2019
Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi na području Grada...
Novi projekti energetske obnove OBŽ
Srijeda, 10 Travanj 2019
Na konferenciji za medije u Osječko-baranjskoj županiji župan Ivan Anušić sa suradnicima...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić