Nedjelja, 17 Siječanj, 2021

Koordinacija u ŽupanijiŽupan Ivan Anušić održao je prvi sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije na komu se raspravljalo o aktualnom stanju zajedničkih projekata te planiranim aktivnostima do kraja 2017. godine.

Župan je odmah naglasio kako će svi započeti projekti biti nastavljeni, s time da će se njihova realizacija u što većoj mjeri biti uz pomoć nacionalnih i europskih fondova. Čelnicima općina i gradova najavio je snažniju potporu županijskih službi u pripremi i realizaciji projekata.
- Ovaj sastanak Koordinacije sazvan je radi analize stanja zajedničkih projekata, ali i novog načina rada i funkcioniranja županije i jedinica lokalne samouprave. Poduprijet ćemo sve projekte Europske unije, projekte koji donose novu vrijednost, zapošljavanje i proizvodnju, a trebaju našu pomoć, pa će Županija od sada stalno biti na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. Oformit će se županijska tijela i odjele koji će zainteresirane uputiti kako najbolje i najkvalitetnije iskoristiti fondove EU, kako napraviti projekte koji mogu biti kvalitetno implementirani prema Vladi i ministarstvima RH. Znamo da su brojni natječaji otvoreni, ali se jedinice lokalne samouprave na njih ne prijavljuju iz raznih objektivnih i subjektivnih razloga, što nije opravdanje. Županija će im u tome pomagati jer nam je svaki projekt bitan, a ako i svaka općina i grad budu radili na takav način te kvalitetnom sinergijom u projektima možemo stvoriti veću vrijednost, napredak i ravnomjeran razvoj svih dijelova Osječko-baranjske županije. Inicijativa treba krenuti od općina i gradova, a vrata Županije su svima otvorena za suradnju i razvojne projekte - rekao je župan Ivan Anušić. Najavio je osobni obilazak općina i gradova u narednom razdoblju.
Pročelnici županijskih odjela i agencija potom su upoznali nazočne s aktualnim projektima. U odjelu prosvjete je aktualna gradnja Centra za autizam, nastavno-sportskih dvorana u Lugu i Đakovačkim Selcima te I. Gimnazije u Osijeku. Prioriteti Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima su projekti Zelene staze Drave i Dunava te Parkovni biseri Slavonije ukupne vrijednosti 42 milijuna kuna.
Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, između ostaloga, pozornost daje potporama jedinicama lokalne samouprave za izradu dokumentacije za provedbu mjera iz Programa ruralnog razvoja za što je ove godine osigurano dva milijuna kuna, a već je podržano 35 projekata sa ukupno 3 milijuna kuna. Sa razine Županije predlaže se da Agencija za plaćanja u poljoprivredi ukine ograničenje na samo dvije prijave projekata za lokalne temeljne usluge i povezanu infrastrukturu po jedinici lokalne samouprave. Gradonačelnici i načelnici pozvani su da prate i koriste potpore koje Županija nudi preko javnih poziva, na primjer za manifestacije gdje su planirana sredstva 600.000 kuna i za uređenje ruralnog prostora (2 milijuna kuna).
Osječko-baranjska županija je u suradnji s resornim fondom i ministarstvima realizirala 50 projekata energetske učinkovitosti u vrijednosti 53,2 milijuna kuna, i po tomu je među vodećima u Hrvatskoj. Nedavno su odobrena bespovratna sredstva za energetsku obnovu 19 školskih zgrada, a već se priprema projekte koje će se aplicirati na novi natječaj. Županija također subvencionira kamate na poduzetničke kredite, potiče razvoj infrastrukture poduzetničkih zona, ulaže u komunalnu, gospodarsku društveni u povezanu infrastrukturu… Napokon, za razdoblje 2014.-2020. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje ima 478 projekata u vrijednosti 286 milijuna eura.

Vezani članci

Ostale vijesti

''Zaželi''
Utorak, 04 Srpanj 2017
Program zapošljavanja žena „Zaželi“ najveći je do sada projekt Europskog socijalnog fonda...
Prvi kolegij OBŽ
Utorak, 04 Srpanj 2017
U cilju ubrzanja i povećanja efikasnosti rada županijskih službi župan Ivan Anušić uvodi...
Zajedno u ratu...
Subota, 01 Srpanj 2017
U organizaciji Društva Rusina u Hrvatskoj “Rusnak” iz Petrovaca, 30. lipnja 2017. godine, u...
Konstituirana Županijska skupština
Utorak, 27 Lipanj 2017
Osijeku je održana konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Osječko-baranjske županije koju...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić