Četvrtak, 18 Srpanj, 2019

Koridor 5c do 2020.?Koridor 5c mora biti završen do 2020. godine, i to u punom profilu autoceste! Zajednički je stav i zaključak župana Ivana Anušića i veleposlanika Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Jozsefa Zoltana Magyara koji su se u utorak 4. srpnja, prvi puta sastali u Osijeku.

Razgovoru su nazočili generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Antonio Giovanni De Blasio te zamjenik župana Petar Lagator.
- Postoji puno poveznica između Hrvatske i Mađarske, a osobito u pograničnom području. U Osječko-baranjskoj županiji živi najveći broj pripadnika mađarske nacionalne manjine, pa su pitanja kulture i očuvanja identiteta manjine od posebne važnosti. Želimo intenzivirati rad na zajedničkim projektima prekogranične suradnje, a izgradnjom Koridora 5c stvorit će se uvjeti za nove oblike suradnje. Tu su i neiscrpni potencijali koje Osječko-baranjska županija ima u kontinentalnom turizmu - rekao je župan Anušić te pohvalio suradnju s generalnim konzulom De Blasiom i udrugama Mađara u Hrvatskoj.

Veleposlanik Magyar je istaknuo kako su politički odnosi Mađarske i Hrvatske sada još bolji nego ranijih godina, a dobra komunikacija između susjeda je jedna od polaznih točaka. Mađarska Vlada je već je pomagala obnovu ovih područja Hrvatske, osobito školi i crkvi, a danas naglasak stavlja na jačanje suradnje kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obiteljskih gospodarstava. Mađarska priprema poseban paket financiranja takvih projekata u ovoj regiji, a u suradnji s hrvatskom Vladom želi pospješiti sve gospodarske aktivnosti.

Župan i veleposlanik dogovorili su da se već na jesen organizira susret predstavnika lokalnih vlasti iz pograničnih područja te razgovara o konkretnim infrastrukturnim i investicijskim projektima. Između ostaloga, spomenuto je ulaganje Mađarske u sportske objekte u Osijeku, transport plina, definiranje i izgradnja suvremenih graničnih prijelaza, ponovno prometno povezivanje željeznicom i cestama, povezivanje preko rijeka osobito korištenjem potencijala Dunavske regionalne strategije preko koje Mađarska povlači više od 20 milijuna eura u 50 projekata, povezivanje kroz jedinstveni okoliš i ekološke projekte. Govorilo se i o projektima poput prošle godine započete gradnje nastavno-sportske dvorane u Lugu, što se želi ubrzati zbog značaja za to mjesto s pretežno mađarskom nacionalnom manjinom.

Financijski okviri za suradnju Mađarske i Hrvatske, pa čak i na regionalnoj razini, iznose više stotina milijuna eura, a posebno veliki potencijali nalaze se u modelu prekogranične suradnje i fondova EU. Zato današnji susret župana i veleposlanika te konkretan razgovor i dogovor za operativne sastanke već narednih dana jamče da će se uspješno rješavati svi zajednički projekti, a to su na prvom mjestu projekti gospodarske suradnje.

Najave

Tarda festival
Festival glazbe, ruha i hrane Tarda i ove će se godine...
Bizovačke ljetne večeri
Festival dobre zabave, sporta, glazbe i tradicijske...
Biciklističa utrka
BK Osijek organizira Nacionalno prvenstvo Hrvatske u...

Ostale vijesti

''Zaželi''
Utorak, 04 Srpanj 2017
Program zapošljavanja žena „Zaželi“ najveći je do sada projekt Europskog socijalnog fonda...
Prvi kolegij OBŽ
Utorak, 04 Srpanj 2017
U cilju ubrzanja i povećanja efikasnosti rada županijskih službi župan Ivan Anušić uvodi...
Zajedno u ratu...
Petak, 30 Lipanj 2017
U organizaciji Društva Rusina u Hrvatskoj “Rusnak” iz Petrovaca, 30. lipnja 2017. godine, u...
Koordinacija u Županiji
Srijeda, 28 Lipanj 2017
Župan Ivan Anušić održao je prvi sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika...

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić