Ponedjeljak, 13 Srpanj, 2020

Cickaj demantira JuhasaNa nedavno održanu konferenciju za novinare od strane saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine i predsjednika SMU Šandora Juhasa na temu stanja zaposlenosti pripadnika mađarske nacionalne manjine u baranjskim općinama, stigla je i reakcija iz Općine Bilje. „Šandor Juhas iznio je niz netočnih i neutemeljenih informacija u vezi Općine Bilje i očigledno počinje kampanju za izbor zastupnika mađarske nacionalne manjine te njegov govor postaje oštriji.“ stoji u priopćenju potpisanom od strane načelnika Općine Bilje Željka Cickaja.

Cickaj demantira izjave Juhasa, jer je upravo Općina Bilje učinila vrlo važan iskorak u ostvarivanju prava zastupljenosti mađarske nacionalne manjine.

„Radu Općinskog vijeća od 15 vijećnika, značajno pridonose 4 vijećnika mađarske nacionalne manjine. Svi materijali i pozivi za sjednice upućuju se i predsjedniku Vijeća koji je član SMU-a, no nažalost od 14 održanih sjednica u ovom mandatu, niti na jednoj nije bio nazočan i ne surađuje sa Općinom Bilje.  Oba zamjenika općinskog načelnika su iz redova pripadnika mađarske nacionalne manjine, a u Jedinstvenom upravnom odjelu, osim službenice iz redova pripadnika mađarske nacionalne manjine i ostali službenici koriste mađarski jezik u svakodnevnoj komunikaciji se strankama. Nadalje, niti u jednom natječaju za radna mjesta u Općini Bilje, kandidati se nisu pozvali na prednost s osnova pripadnosti mađarskoj nacionalnoj manjini, a što bi bili dužni učiniti ako žele ostvariti prednost, te nije zaprimljena niti jedna žalba po navedenoj osnovi.

Sa žaljenjem moram utvrditi da gospodin Juhas, kao saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, a posebice kao predsjednik Saveza mađarskih udruga koja je obilato financirana iz Proračuna RH u milijunskim iznosima, te  koja između ostalog, ističe svoju zadaću i princip podizanja razine obrazovanja na materinjem jeziku i jačanje dvojezičnosti,  prelazeći granice uobičajene pristojnosti, lamentira upravo o razini znanja mađarskog jezika službenika Općine Bilje iz redova pripadnika mađarske nacionalne manjine i pokušava insinuirati odgovornost Općine Bilje i drugih jedinica lokalne samouprave i tako „zamagliti“ stvarne težnje. Nedopustivo.

Što gospodin Juhas zaista radi? Očite ne ono za što je plaćen.

Kao općinski načelnik najveće općine u Osječko-baranjskoj županiji, imam potrebu ukazati na neprihvatljivost navedenog i sličnih istupa, jer je takva izjava kršenje temeljnih vrijednosti i javno poticanje netrpeljivosti.  Suživot većinskog hrvatskog i manjinskog mađarskog naroda na ovom području se ne može dovoditi u pitanje, bez obzira na osobne interese bilo koga. U većini baranjskih obitelji, a naročito u obiteljima koje žive u Općini Bilje, čvrsto su isprepleteni Hrvati i Mađari te je ovakav istup gospodina Juhasa napad na osnovne vrijednosti svih stanovnika, što sa gnušanjem odbacujem. Ističem da je mjesto Općine Bilje poznato i bez ikakvih primisli je u Republici  Hrvatskoj, isto kao i u budućim Europskim regijama, te ne dozvoljavamo bilo kakvo razdvajanje ma koje vrste.“   stoji između ostalog u priopćenju načelnika Općine Bilje Željka Cickaja.

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Uskoro bazeni i stadion
Petak, 03 Srpanj 2020
Potpisani su ugovori za Gradski sportski park i Uređenje prometne infrastrukture u Belom...
84 milijuna za obilaznicu
Četvrtak, 02 Srpanj 2020
Ugovor za projekt izgradnje obilaznice Belog Manastira potpisan je danas pored Šećerane na trasi...
Požar između D 7 i pruge
Četvrtak, 02 Srpanj 2020
Oko 10 sati buknuo je veliki požar na polju pšenice između Čeminca i Švajcarnice. Ugašen je za...
Kramarić i Hodak u Brifingu
Srijeda, 01 Srpanj 2020
Prije deset godina počela je priča o gradnji zgrade u Kneževim Vinogradima namijenjenoj...
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić