Utorak, 22 Listopad, 2019

Park grada Mohača u Belom Manastiru

Park grada Mohača svečano je otvoren u Belom Manastiru u sklopu manifestacije Različitost je bogatstvo, a označava višestoljetni suživot Hrvata i Mađara. Riječ je o do sada bezimenom parku kod križanja ulica Hrvatskih branitelja i kralja Petra Svačića, a inicijativa je pristigla od, u to vrijeme gradskog vjećnika, a sada i saborskog zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa.
U parku je 2013. godine otkriveno spomen-obilježje izrađeno u mađarskom gradu Szekszardu, a ovga puta otkrivena je ploča s imenovanjem parka Parkom grada Mohacsa koja je ujedno i klupa za sjedenje. Svečanom su događaju nazočili gradonačelnik Mohača Jozsef Szeko, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš s dogradonačelnicima, predstavnici SMU i DHMZ te drugi gosti.
"Ponosni smo na to što u Belom Manastiru postoji ovakav park i to ćemo zasigurno uzvratit sličnom gestom." rekao je Szeko i dodao da je oduvijek suradnja dva grada bila dobra na raznim oljima, do posebno je istaknuo vrijeme Domovicnkog rata u Hrvatskoj kada je veliki broj prognanika došao upravo u Mohač, a grad je za njih organizirao sve potrebno za koliko toliko normalan život - školu, vrtić, zdravstvo i ostalo. "Suradnju nastavljamo i kroz razne europske projekte kojima smo već osigurali igradnju biciklističke rute, a nedavno smo dobili sredstva za kupovinu jedne brodice na Dunovu koja će dodatno povezati naša dva naroda." dodao je Szeko.
Nakon otkrivanja klupe, gradonačelnici su posadili brijestove koji simboliziraju povezanost Belog Manastira i Mohača, te su položeni vijenci u znak sjećanja dolaska krune Sv. Stjepana po prvi puta u Hrvatsku i to upravo u Beli Manastir. "Sretni smo što na ovaj način obilježavamo 45. obljetnicu potpisivanja Povelje o bratimljenju. Park ćemo dopunjavati ostalim sadržajima kao što je primjerice sadnja drveća s ostalim gradovima, raznim skulpturama i slično." rekao je gradonačelnik Ivan Doboš.

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Održan 'Bakin špajz'
Petak, 04 Listopad 2019
Druga po redu radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom "Bakin...
Darovano državno zemljište za PEER centar
Petak, 04 Listopad 2019
Župan Ivan Anušić održao je jučer sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika...
Župan u posjetu staračkom domu
Srijeda, 02 Listopad 2019
U povodu Međunarodnog Dana starijih osoba danas je Osječko baranjski župan Ivan Anušić sa...
Učenici OŠ Popovac u Rumunjskoj
Utorak, 01 Listopad 2019
Delta Dunava spojila je mlade Baranjce s Norvežanima, Turcima i Rumunjima u Erasmus+ projektu....

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić