Petak, 03 Travanj, 2020

Otkrivena "Stopa sv.Martina" u Belom Manastiru

U organizaciji Grada Belog Manastira,Centra za kulturu,Udruge prijatelji sv. Martina,Ogranaka Matice hrvatske Beli Manastir i Kulturnog centra sv.Martin -Hrvatska svečano  je otkrivena Stopa sv. Martina  na Trgu slobode u Belom Manastiru. U sklopu svečanosti Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Centar za kulturu organizirali su izložbu "Putevima Svetog Martina kroz Baranju."

Jedini baranjski grad ucrtan  je današnjim danom i otkrivanjem“Stope svetog Martina ”na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europe. Značaj sv. Martina je velik, on je jedan od rijetkih svetaca koji je mnogo hodao, odnosno proputovao je cijelu Europu. Kad spojimo sva mjesta gdje je bio, dobije se cijela mreža putova koja zapravo odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela koje danas čuvaju tu tradiciju. Ideja je da se sva mjesta umreže i to je jedan dugovječni projekt koji se širi. Radi se o projektu pod okriljem Europskog kulturnog centra Sv. Martin iz Toursa i Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska.

"Stopa nas vodi korak po korak tragom Sv. Martina. Pokazuje nam put … ," riječi su autora Stope Sv. Martina, francuskog kipara Michela Audiarda (njegova umjetnina se umnaža). Stopa je poticaj za pješačenje, druženje s prirodom i ljudima, razmjena ideja, komunikacija i zbližavanje. Stopom do stope nastaje mreža putova koja danas povezuje mnoga europska mjesta i gradove s tradicijom štovanja tog sveca.

Sveti Martin zaštitnik je Belog Manastira. Martinska tradicija i sačuvana baština svakoga mjesta doživljava se na poseban način, a “Stopom svetog Martina” ističe se važnost pojedinoga lokaliteta u kulturološkom kontekstu Hrvatske i Europe.

Gradonačelnik Tomislav Rob istaknuo je kako se ideja rodila prije godinu dana, a smatra kako grad treba vratiti na mjesto nositelja kulture i gospodarskog središta kao što i zaslužuje.Grad Beli Manastir treba posati svijetla točka Baranje, te prestati biti grad slučaj.

Antoine Selosse direktor Europskog kulturnog centra sv. Martin iz Toursa i glavni tajnik Europske mreže kulturnih centara svetog Martina  nakon pozdrava okupljenima izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Beli Manstir i otkrivanjem još jedne „Stope sv. Martina“ istaknuvši kako je ovo  255 otkrivena stopa.Ovim grad Beli Manastir postaje zajednica s brojnim drugim gradovima i mjestima diljem Europe koji njeguju iste vrijednosti-rekao je.

Kad govorimo o sv. Martinu, on je simbol dijeljenja, kako podijeliti nešto s nekim i potiče nas na solidarnost i čuvanje međuljudskih odnosa, istaknula je Ines Sabotić predsjednica Kulturnog centra sv.Martin-Hrvatska

M.Jurković/D.Bukna

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

PP Beli Manastir
Utorak, 17 Ožujak 2020
PP Beli Manastir obavještava građane kako šalteri za upravne poslove za građane rade od 07,15 do...
Dežurna ambulanta DZ-a
Ponedjeljak, 16 Ožujak 2020
Osoba koje sumnjaju na zaraženost koronavirusom mogu se javiti u ambulantu DZ-a Belom Manastir,...
Županijski stožer o novooboljelima
Nedjelja, 15 Ožujak 2020
Nacionalni stožer civilne zaštite jutros je objavio kako je potvrđeno 5 novih slučajeva...
Obustava nastave
Petak, 13 Ožujak 2020
Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na...

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić