Ponedjeljak, 24 Veljača, 2020

12. Dani elektroničkih medijaNa Sveučilištu u Zadru otvoreni su 12. Dani elektroničkih medija, a u fokusu je bio novi Zakon o elektroničkim medijima. „Neće biti opstanka na tržištu bez vrhunskog medijskog profesionalca. Imamo 34 televizijska i 156 radijskih kanala, više od 400 elektroničkih publikacija. Silnu vojsku educiranih, vrhunskih novinara trebamo u ovom našem doista pluraliziranom medijskom prostoru. Jedini način da se odupremo manipulacijama u medijskom prostoru jest vraćanje povjerenja u mainstream medije“, istaknuo je predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac.
Prvim panelom počela je svojevrsna javna rasprava o novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima, a koji bi se kroz nekoliko tjedana trebao naći u e-savjetovanju.

Puno je važnije donijeti kvalitetan zakon kojim će biti zadovoljni dionici nego ga donijeti na brzinu. U nekim prošlim vladama i prošlim mandatima smo imali zakone koji su se slamali preko koljena, a to nije dobro. Ministrica kulture i ja ćemo radije usporiti donošenje zakona da bi u nekim odredbama postigli suglasje i da bi zakon bio kvalitetan“, poručio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.

Panelisti, od kojih su neki i dio radne skupine, u najvećem dijelu su se složili da se novim prijedlogom Zakona ide u dobrom smjeru.

Smatramo da je novi Zakon o elektroničkim medijima na dobrom putu i da će biti još sastanaka, na kojima se može vidjeti što se nudi, što nam je uvaženo, što nije i da se može staviti u javnu raspravu. Samo da se što prije donese, jer smo 10 godina u zakašnjenju. Nama je teško na lokalnoj razini proizvoditi toliko programa kad nacionalna, ima pet puta manju obavezu“, izjavio je predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda.

Lokalne televizije nemaju problem s odredbama koje su nam propisane kao naše obaveze i podržavamo te odredbe jer smo ih i do sad više-manje poštivali. Ono što je donijelo olakšanje, utoliko bolje. U javnoj raspravi inzistirat ćemo na povećanju sredstava za realiziranje tih obaveza“, zaključio je predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić.Novim prijedlogom Zakona zadovoljan je glavni direktor Hrvatskog društva skladatelja ZAMP-a Nenad Marčec, no ipak ima jednu sugestiju.

Naši su interesi vrlo jasni i više puta smo o njima govorili na radnim skupinama i mimo radnih skupina. Razgovarali smo s kolegama s radija i televizije. Mi bismo htjeli da je više hrvatskog sadržaja u medijima jer smatramo da taj sadržaj nije klasična roba“, rekao je Marčec. „Nadamo se da ćemo u daljnjim razgovorima, dok Zakon ne dođe u javnu raspravu, raščistiti sva sporna pitanja da se shvati i razumije pozicija komercijalnih nakladnika. Oni nemaju nekakvu žilu ili beskonačan izvor financiranja i onda kada se određene odredbe ugrađuju u zakon, treba voditi računa o tome što će to značiti za komercijalne nakladnike“, naglasila je pravna savjetnica Nove TV Ivana Vukinovac Gelo.

Izuzev novog Zakona o elektroničkim medijima, na 12. Danima elektroničkih medija važne teme su i etičko izvještavanje, usklađenost potreba medija s tržištem rada, uvođenje novih tehnologija te metodologije istraživanja medijskog tržišta.

(AEM)

Radio Baranja Uživo

Ostale vijesti

Otvoreni grad - nova emisija
Petak, 14 Veljača 2020
Otvoreni grad nova je emisija Radio Baranje realizirana u suradnji s Gradom Belim Manastirom....
Svjetski dan radija
Četvrtak, 13 Veljača 2020
Svjetski dan radija obilježava se 13. veljače. Toga dana započelo je emitiranje UN-ova radija...
Isplata potpora - IAKS
Četvrtak, 13 Veljača 2020
U ponedjeljak, 17. veljače započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog...
Atlas tradicionalnih okusa
Srijeda, 12 Veljača 2020
Regionalna vinoteka Osječko-baranjske županije mirisima i okusima posjetiteljima je pokazala tek...

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić