Petak, 25 Rujan, 2020

Anušić:Komarci problem općina i gradova

Danas imamo sličnu siuaciju kao što je bila prije godinu dana,a vezano uz najezdu komaraca. Općine i gradovi nisu odradili svoj posao kao što je trebalo - rekao je u izjavi za medije župan Ivan Anušić. Strategija koja je donesena nije provedena i nije izvršeno onoliko aviotretiranja kao što je bilo dogovoreno i preporučeno od Zavoda za javno zdravstvo.

Županija je prošle godine pomogla pri rješavanju situacije,ali ove godine to neće biti tako jer to su po zakonu dužne učiniti jedinice lokalne samouprave. Župan je podsjetio i kako se prošle godine stvorio veliki otpor prilikom pokušaja formiranja  ustanove koja će voditi brigu i vršiti monitoring kako se ovakve situacije ne bi događale. Da je usvojena prošlogodišnja strategija ovog problema sad ne bi bilo-smatra Anušić,te još jednom  poziva gradonačelnike i načelnike da se aktiviraju i ovaj problem shvate ozbiljno.

 

 

 

 

Priopćenje za medije: Najezda komaraca na području Osječko-baranjske županije

Kada se prošle godine dogodila enormna najezda komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije, morali smo intervenirati. Osječko-baranjska županija preuzela je i inicijativu i financijsku obvezu aviotretiranja komaraca jer je postalo jasno da su pojedini gradovi i općine propustili reagirati na vrijeme. Preuzeli smo njihovu zakonsku obvezu i potrošili 3,5 milijuna kuna proračunskih sredstava iako to nije naša obveza niti odgovornost. Vlada RH se uključila s 1,7 milijuna kuna i problem komaraca riješili smo aviotretiranjem za što je ukupno izdvojeno ukupno 5,2 milijuna kuna. Kako se ista stvar ne bi ponovila ove godine, donijeli smo Strategiju kontrole komaraca koja uključuje borbu protiv komaraca 365 dana u godini. Gradovi i općine su trebali na gradskim i općinskim vijećima usvojiti navedenu Strategiju jer im ona daje kompletne smjernice za borbu protiv komaraca.

23. siječnja ove godine održali smo Koordinaciju sa svim gradonačelnicima i načelnicima i ponovo ih upozorili na pravovremenu borbu protiv komaraca. Naš Zavod za javno zdravstvo kontinuirano radi monitoring i daje smjernice za tretiranje, a pojedini gradovi i općine ne uvažavaju njihove preporuke.

Danas ponovo na području naše županije imamo sličnu situaciju kao i prošle godine i umjesto da tretiraju u skladu s preporukama, poneki gradovi i općine traže krivca u nekom drugom.

Prvenstveno mislim na Grad Osijek koji ponovo upire prstom u susjedne općine i ZZJZ Osječko-baranjske županije. Nije točno da se čekaju preporuke ZZJZ jer Zavod preporuke izdaje kontinuirano od početka godine. Preporuke su izdane i za aviotretiranje i za tretiranje sa zemlje za ovaj tjedan, a odluka o provedbi je na gradovima i općinama. Županija ne može svake godine preuzimati komunalnu dužnost koja je u nadležnosti gradova i općina. Tu obvezu i dužnost moraju preuzeti upravo gradovi i općine koje prihoduju od poreza, prireza, zakupa, komunalnih naknada i doprinosa te poreza na dohodak. Zbog specifičnosti naše županije dio novca moraju usmjeriti za borbu protiv komaraca 365 dana u godini.

 

Posljednje Vijesti

GO SDP-a o predloženoj Ustanovi
Četvrtak, 21 Svibanj 2020
sdp beli manastirGradska organizacija SDP-a Beli Manastir na današnjoj je konferenciji za novinare...
Jankovics ide po novi mandat
Četvrtak, 21 Svibanj 2020
jankovics matijevicNacionalno predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) jednoglasno je...
Bernardić u Belom Manastiru
Srijeda, 20 Svibanj 2020
Početak predizborne kampanje za parlamentarne izbore, predsjednik SDP-a Davor...

Ostale vijesti

Premijer Plenković u Baranji
Utorak, 28 Travanj 2020
Predsjednik vladePredsjednik Vlade Andreja Plenkovića potpisao je Ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir –...
Održana županijska Skupština
Četvrtak, 23 Travanj 2020
Osječko-baranjska Županijska skupština u četvrtak je, zbog osiguranja dodatnih sredstva za...
Gradonačelnik demantira SDP
Četvrtak, 16 Travanj 2020
U odgovoru granonačelnika Tomislava Robana  SDP-ovo priopćenje, stoji kako je Grad je u...
SDP o uskrsnicama i plaćama u gradu
Četvrtak, 16 Travanj 2020
Gdje su nestale uskrsnice za građane Belog Manastira pita se u priopćenju GO SDP-a BM. Vodstvo...
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić