Vinceška 2019.

I ove se godine u Baranji obilježava blagdan sv. Vinka – 22. siječnja. Običaj Vinceška star je više stoljeća, a vezan je za blagoslov vinograda i vina, te njime počinje nova vinogradarska godina.

Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobanca, graha prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu. Na dan sv. Vinka u Baranji su otvorena vrata svih vinskih podruma u Baranji.

Ovdje pogledajte ponude vinara:

Vinarija Belje održat će proslavu Vinceške u novoj vinariji na Banovom brdu 22. siječnja.

Vina Kalazić obilježit će blagdan svetog Vinka 22.01.2019. godine u novoj vinariji u Zmajevcu. Program obilježavanja započet će u 12:00h prvom ovogodišnjom rezidbom uz prisustvo poslovnih partnera i uzvanika iz društvenog života.

OPG Kočevar u sklopu kojeg je vinarija, planira obilježiti Vincešku u Kneževom dolu, u dane vikenda prije sv. Vinka (19.01), kao i na sam 22.01. Tom prilikom ponudit će prigodna jela (grah, kobasice) i vina po akcijskim cijenama uz dvije žive glazbe.

Podrum Čočić u Zmajevcu proslavit će Vincešku 22. siječnja, koja će se sastojati od dva dijela:
od 12 do 14 sati svaki će gost dobiti pripremljen štap sa kobasicom i slaninom kojeg peče na otvorenoj vatri ispred podruma. Uz to se nude domaće rakije, kruh ispod peke i domaće vino. Uz druženje oko vatre goste će zabavljati živa glazba. Drugi dio proslave nastavit će se u autohtonom vinskom podrumu uz domaće slane i slatke zalogaje – pogačice, kiflice, kolače. Glazba će biti i dalje prisutna, kao i konzumacija pića u neograničenim količinama. Cijena po osobi je 150 kn, a domaćini još napominju da se treba toplo odijenuti, iako uz njihova vina nema zime!