Subota, 22 Veljača, 2020

Deer & BikeU organizaciji udruge Karašicka Republika iz Belišća/Valpova održan je prvi Deer & Bike s ciljem promocije prirodne i kulturne baštine općine Draž.

Pedeset biciklista iz Zagreba, Osijeka, Daruvara, Belišća, Valpova, Belog Manastira i Sombora odvozili su 50 kilometara po močvarnom, brdskom i ravničarskom terenu odnosno po šljunčanim, poljskim i cestovnim putevima. Prva tzv. dunavska etapa sastojala se od Vožnje ulicom Braće Radića i Dunavskom ulicom u Dražu do nasipa, prolazak pokraj Dunavca (Starog Dunava) te ulazak u Šarkanj do Mačkaluka. Šumska vožnja uz ritove i naplavne ravni Dunava prekinuta je prolaskom preko Ćerkine ćuprije kroz totalnu divljinu do nasipa koji spaja Hrvatsku i Mađarsku. Kroz šumu Vrblje došlo se do Dunava i popelo do Batine s novom pješačkom stazom.

Nakon kratkog odmora tzv. planinskom rutom biciklisti su imali priliku popeti se surdukom Veliki drumić do „trešnje“, vidikovca s kojeg pogled puca sve do Pečuha i Mečeka. Spuštanje strmim surdukom pokraj podruma i gatora zahtjevalo je odmor kod vinara Vlatka Jurkovića.  Treća etapa tzv. ravničarska odnosila se na vožnju ispod „planine“ do Čibogata te skretanje na poljske puteve – lenije do Topolja. U Topolju biciklisti su posjetili Šokačku kuću uz degustaciju jagoda i kajsija PZ Bajmak. Vožnja je završena svečanim ulaskom u Gajić gdje se održavao Baranjski bećarac. Sinestezija svih osjetila doživjela je vrhunac uz šokački grah, gužvare i vino, dok su Gajićem odjekivali zvuci tambura, kola i šokačkih zaprega.


CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/Draz/KarasicaOduševljeni razlonikošću prirodnih ljepota  na tako malom prostoru kao i činjenicom da se biciklijada organizirala po poljskim i šljunčanim putevima za razliku od klasičnih cestovnih, biciklisti su izrazili želju za ponovnim dolaskom. Naziv biciklijade je također opravdao jer su pojedini sretnici vidjeli nekoliko košuta unatoč velikoj vrućini po kojoj je vožena biciklijada.  Karašicka Republika najavljuje kako tek počinju s organizacijom biciklijada, ali najavljuje i brojne druge sportske i kulturne projekte u skorijoj budućnosti.

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić