Srijeda, 11 Prosinac, 2019

Predstavljen suvenir Baranje


Početkom prošle godine su na izložbi u Centru za kulturu predstavljeni nalazi arheoloških iskapanja na lokalitetu Jauhov salaš, a pronalasci su od onda  izazvali zanimanje, ne samo stručne i znanstvene publike, nego i javnosti. Upravo iz tog razloga počelo se razmišljati o stvaranju autohtonog baranjskog suvenira na temelju pronađenih artefakata.

U suradnji Centra za kulturu Belog Manastira, Arheološkog muzeja u Zagrebu, te obrta za izradu nakita i dizajn JOR jučer su u Etnološkom centru baranjske baštine tako predstavljeni suveniri proizašli iz nalaza ovih arheoloških iskapanja.

Kada se pokrenula priča o stvaranju suvenira na osnovu tih nalaza nekako su mi baš ovi nalazi bili najzanimljiviji sa nekakvog stručnog razmišljanja. Međutim ono što je uvijek bitno kada netko priča o popularizaciji kulturne baštine jest da naše znanstveno razmišljanje možda i nije najbitnije, stoga sam kontaktirala Julijanu Ozimec koja se bavi dizajniranjem nakita i koja već dugi niz godina surađuje s velikim brojem Arheoloških muzeja, te je ona  osmislila ovaj set na temelju naših prijedloga, rekla je ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu dr. Jacqueline Balen

CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/BM2017/suveniribaranje


Što se tiče predmeta koji su odabrani za motive ovih suvenira, jedan je iz pretpovijesne baštine iz razdoblja bakrenog doba(žrtvenik) kakvih imamo uopće jako malo iz razdoblja te kulture na području Hrvatske, dok su ostali iz perioda seobe naroda - izdužena lubanja, naušnice i koštani češalj.

Suveniri će biti izloženi u Centru za kulturu i u dogledno vrijeme, a uskoro bi trebali biti dostupni i za kupnju što ćemo javnost pravodobno obavijestiti, . Nadamo se kako će i drugi zainteresirani diljem Baranje, ako ga prepoznaju kao zanimljiv suvenir, ponuditi svojim posjetiteljima i turistima dodao je na kraju ravnatelj Centra za kulturu Edo Jurić.
Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić