Nedjelja, 24 Lipanj, 2018

Čvarci kao grickalica

 


U Hrvatskoj se čvarci oduvijek pripremaju, a svatko ima neku svoju tajnu i metodu pripremanja.

 

Kod spremanja čvaraka treba ipak obratiti pažnju na neke sitnice. Prije svega slanina se reže na komadiće, a oni ne smiju biti preveliki jer se neće dobro istopiti, a kad mast već bude za skidanje u njima će ostati veliki dio neotopljene masti. S druge strane ne smiju komadi slanine biti niti presitni jer se time smanjuje kvaliteta masti što vodi ka izgaranju prije nego li mast bude gotova što će dovesti do promjene boje masti, a pregoreni talog u njoj će se povećati.

Ovaj specijalitet iz domaće kuhinje u poslijednje vrijeme bilježi rast cijena, a potražnja za njima sve je veća.

Najgore što možete učiniti je nejednako rezanje. Ono dovodi do toga da će čvarci paralelno pregarati jednim dijelom, a drugim dijelom ostajat će sirovi, što nikako nije dobro. Savjetuje se stoga da dužina slanine za topljenje bude oko tri centimetra. Tajna kvalitetnih čvaraka je i dobar nož koji ne smije biti tup i mastan, a važna je i temperatura pri kojoj ih režete. Što hladnije, to bolje, a miješanje izrezane slanine u prvih pola sata mora biti bez prestanka, čvrsto stružući kuhačom po dnu i prelazeći svaki dio kotla. U čvarke je dobro za vrijeme prešanja dodati mlijeko. Na deset kilograma narezane slanine dodaje se 1 dcl mlijeka. Mlijeko se dodaje da bi čvarci na vrijeme dobili poželjnu boju jer ako bi se čekalo s njegovim dodavanjem mast bi pregorjela. Ako dodamo više mlijeka, čvarci će biti tamniji, suprotno, ako dodamo manje mlijeka, čvarci će biti svjetliji. Mlijeko se dodaje kad se mast krene pojavljivati na površini, a slanina je u to vrijeme još bijela. Taj trenutak je dobar zato što smanjuje opasnost preburnog pjenjenja masti, a niti u ovoj fazi ne treba zaboraviti na miješanje. Vatra se ne smije zapustili, ali za razliku od one na početku koja mora biti jaka smije se smanjiti za nijansu.Prvi znak da su čvarci gotovi je njihova smećkasta boja, a drugi taj da je mast bistra i svijetla.

 

Tekst iznad govori o pripremi čvaraka na tradicionalni način, no postoji i jedan "moderniji" s pomalo "neuobičajenim" dodatcima. Umjesto mlijeka pred sam kraj priprave čvaraka (odlije se istopljena mast i ostavi tek nešto na dnu, te se dodaje pivo i vegeta ( po osobnom ukusu).

Bili tradicionalni ili neki drugi nestaju u trenu!  Čvarkili!

Posjetite i Čvarakfest u Karancu!!!

Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić