Ponedjeljak, 25 Lipanj, 2018

Doživjeti stotu


U Cretu Bizovačkom kod Osijeka, održano je nesvakidašnje slavlje. Baka Matija Jurković proslavila je stoti rođendan. Rođendanska proslava okupila je sve mještane, a naputak bake Matije za dug život je: zdravlje, težak rad, zajedništvo i ljubav bližnjih.
Baka Matija Jurković rođena je na Bogojavljanje 1918. godine u Lici. Rano je ostala udovica, a u potrazi za boljim životom došla je u Slavoniju. S kćerima je radila u nadnici, obrađivala zemlju i vlastitim rukama izgradila bolji život za sve. Oboljela je u kasnim devedesetim godinama i uspješno se oporavila od dvije operacije, a kako nam kaže kći Nada, bila je strpljiv pacijent čijoj su se vitalnosti i brzom oporavku čudili i liječnici.Baka Matija ima dvije kćeri, 4 unuka, deset praunuka i 2 prapraunuka, a svi su se okupili na slavlju. Planirali su mještani Creta i veliku proslavu u mjesnom Društvenom domu, no, kako bi olakšali slavljenici, ipak su se okupiti u obiteljskoj kući.
----------
Baka Matija Jurković, rođ. Rukavina, među rijetkim je stanovnicima općine Bizovac koja je doživjela stoti rođendan što ju čini najstarijom stanovnicom bizovačkog kraja. Rođena je 6. siječnja daleke 1918. godine u Lici u mjestu Kosa Janjačka-zaseok Paruni-familija Stipojini, u današnjoj općini Perušić, u obitelji Stipe i Mare Rukavina kao drugo dijete od ukupno devetero djece. Njezin životni put nije bio nimalo lak, a obilježio ga je nestanak brata Ivana i supruga Jure u drugom svjetskom ratu te je baka ostala mlada udovica sa dvije malene kćeri Nadom i Marom. Trbuhom za kruhom Matija, sa kćerima i svojim roditeljima te braćom i sestrama, u jesen 1957. godine napušta rodnu Liku i dolazi u ravnu Slavoniju u mjesto Cret gdje i danas živi sa kćeri Nadom i zetom Franjom. Uz dvije kćeri dragi Bog ju je nagradio sa četvero unučadi, desetero praunučadi i dvije šukununuke. Ova vesela i draga baka do prije koju godinu ručno je izrađivala ličke čarape i coklje i heklane stolnjake za obitelj i prijatelje, što danas zbog godina više ne može raditi. Recept za dugi život ova baka nema, i sama je iznenađena što je unatoč svemu što je prošla ipak doživjela tolike godine, ali zna reći u šali da je to zato što ju nije imao tko sekirati. Tko zna možda to ima nekakve veze sa Likom jer stariji Ličani znaju reći mladima kada idu u rodni kraj da se nadišu ličkog zraka za dug život.

Foto: Radio Osijek
Baner

Info Box

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić