Petak, 10 Srpanj, 2020

Inicijativa građana 'Veliki za Male'

veliki za male

Inicijativa "Veliki za male" i skupina osječkih biciklista poznata po mnogim humanitarnim akcijama, ali i ljetnoj vožnji "77 sati za 77 srca" kojom su biciklima u u tri dana kroz Hrvatsku povezali 1200 kilometara dug put između Iloka i Osijeka, ponovno iskazuje svoju humanost.

Građani okupljeni u grupu "Veliki za male", kojima se pridružuju članovi Moto kluba Kune iz Osijeka, u nedjelju 23. prosinca posjetit će SOS dječje selo Ladimirevci, Dječji dom Klasje u Osijeku i osječku sigurnu kuću, te darom za Božić razveseliti živote više od stotine djece. Kreće se ispred konkatedrale Sv. Petra i Pavla u 08,30h. U Ladimirevcima bi trebali biti u 10 sati, u Klasju oko 13 sati, a potom slijedi i obilazak sigurne kuće.


CSS Gallery:
Could not find folder /home/radiobar/public_html/images/stories/Osijek/VelikiZaMale/1


O inicijativi 'Veli za male'

Prve humanitarne akcije pomoći obiteljima s više djece, a koje su lošijeg imovinskog stanja pokrenute su još prošle godine. Bila je to inicijativa osječkih biciklista rekreativaca, nakon koje su se sponatno nastavile slične humanitarne akcije tijekom cijele godine.  Prije nekoliko mjeseci, idejni pogretač Igor Toman otvorio je Facebook grupu pod nazivom 'Veliki za male' u koju su se počeli uključivati kako sami biciklisti, tako i ostali ljudi s namjerom pomaganja onima koji su u potrebi. Inicijativi se nedavno priključio i Moto klub 'Kune' od ranije poznat po svojim humanitarnim aktivnostima.

U svakom kvartu grada, u svakom selu postoje obitelji koje nemaju osnovne stvari potrebne za normalan život. Svatko od nas zna za neki slučaj, pitanje je želimo li nešto promjeniti ili ćemo samo promatrati sa strane.“ rekao nam je Zvonimir Lendić, jedan od članova grupe. Dodaje kako je svaka pomoć dobrodošla, od odjeća, obuće, igračaka, školskog pribora, hrane, do namještaja, kućanskih aparata i higijenskih potrepština odnosno svega onoga što je potrebno jednoj obitelji s djecom za normalan život. „Do sada su odrađene mnoge humanitarne akcije u Osijeku, Belom Manastiru i okolnim mjestima.“ napominje Lendić i naglašava kako imena i adrese obitelji kojima pomažu ne djele s javnosti jer žele zaštititi njihovo dostojanstvo.

'Veliki za male' nije udruga već samoinicijativno okupljena grupa građana neobojana političkim ili drugim bojama, osjetljiva na loše uvjete života svojih sugrađana. Pozivaju sve ljude dobre volje i širokog srca da se pridružiti grupi na Facebooku 'Veliki za male'. „Pridruživanje grupi ne donosi obvezu sudjelovanja u akcijama, a oni koji to žele tamo mogu pronaći sve informacije. Imamo četiri adrese na području Grada Osijeka na koje se mogu donositi donacije, nevezano samo za predstojeće blagdane jer mi pomažemo tijekom cijele godine.“ kaže Zvonimir Lendić i najavljuje nastavak humanitarnog rada i u 2013. godini, te održavanje akcija povezanih s biciklizmom, humanitarne utrke i slično.
Razgovor sa Zvonimirom Lendićem možete poslušati u programu Radio Baranje u subotu, 22. prosinca u 14,05h.
Baner

Radio Baranja d.o.o za radijsku djelatnost Trg Slobode 32/3  HR 31300 Beli Manastir MB: 01111094 OIB:49062762331 Trgovački Sud u Osijeku MBS:030000354  Temeljni kapital 20.000,00 kn uplaćen u cijelosti * Poslovni račun PBZ: 2340009-1100121402   IBAN: HR4123400091100121402 * Uprava društva: Zlata Maršić